Vremea se strică începând de după-amiază

0

Meteorologii au emis o informare de vreme rea ce intra în vigoare la orele prânzului şi care va acoperi majoritatea regiunilor. Astfel, în intervalul 1 Mai, ora 12:00 – 4 mai, ora 22:00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a județului. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 l/mp, iar pe arii restrânse 35 – 40 l/mp.

Ploile au început în județ de ieri, când în anumite comune, precum Adășeni a bătut chiar și cu gheață. „A venit ca un perete de apă și credeam că o să măture tot în cale. Natura terenului a făcut ca apa să băltească pe câmp și să intre imediat în pământ”, a declarat un botoșănean, care a adăugat că gheața care a căzut a fost măruntă și nu a provocat pagube.

Specialiștii în agricultură susțin că zilele viitoare se vor putea vedea pagubele create de ploi, dar cel mai probabil fermierii vor trebuia să refacă pe capete tarlalele pe care le-au cultivat.

Ploi importante cantitativ s-au înregistrat și la Păltiniș – 26 de litri/metru și Havârna – 25 de litri/metru pătrat. În celelalte comune ale județului s-au înregistrat între 10 și 15 litri/pătrat.

Apa aceasta este o mare bucurie pentru fermieri și noi toți cei care lucrăm în agricultură. Ea a intrat în stratul 0-20 de centimetri, în ogor, acolo unde aveau plantele rădăcinile, adică acolo unde era cea mai mare nevoie”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole Botoșani, care speră ca ploile prognozate zilele viitoare „să fie curate”, fără grindină, pentru că aportul de apă este binevenit în această perioadă.

+9 -0
se încarcă...