Municipalitatea a obţinut amânarea plăţii ratelor pentru o perioadă de nouă luni

0

Primăria Botoşani nu va mai plăti până la finele acestui an ratele la cele două credite pe care le are la CEC Bank şi Eximbank. Instituţia a încheiat acte adiţionale la contractele cu cele două instituţii bancare, demersul fiind motivat de problemele financiare generate de pandemia de coronavirus.

Rata scăzută de încasării veniturilor bugetului local, apariţia unor cheltuieli excepţionale şi urgente precum şi imposibilitatea cunoaşterii la ora actuală a a întinderii în timp a măsurilor impuse de starea de urgenţă, a impus ca măsură amânarea plăţii ratelor de capital pe nouă luni, respectiv până la 31 decembrie 2020”, se arată în informarea transmisă de conducerea primăriei Consiliului Municipal.

Prin actul adiţional încheiat pe 13 aprilie 2020, la contractul din 30 august 2016, ratele în valoare de un milion de lei, scadente în perioada aprilie – decembrie 2020 se amână la plată, în mod eşalonat pe toată perioada de derulare a contractului pe care municipalitatea îl are cu CEC Bank. Astfel, soldul facilităţii de credit în cuantum de 8.555.555 de lei se va rambursa în perioada ianuarie 2021 – 29 august 2026, corespunzător valorii din graficul de rambursare aferent amânării la plată.

Primăria va trebui să achite băncii un comision de reeşalonare de 7000 de lei, perceput pentru operaţiunea de amânare la plată a valorii de 1.000.000 de lei. Suma de 7000 de lei se va achita în mod eşalonat pe o perioadă de nouă luni, respectiv în perioada aprilie – decembrie 2020, concomitent cu plata dobânzii lunare. Totodată, edilii s-au angajat ca până la 11 iunie 2020 să prezinte băncii situaţia litigiilor cu precizarea cuantumului debitelor aflate pe rolul instanţelor de judecată, în care municipiul Botoşani are calitatea de pârât, intimat sau debitor.

Şi conducerea EximBank a acceptat ca municipalitatea să nu plătească în perioada aprilie – decembrie 2020, rata lunară în cuantum de 753.635 de lei. Ca urmare a amânării la plată  a acestor sume, scadenţa finală a acestui credit se modifică de la 6 august 2027 la 5 mai 2028.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...