Undă verde în CL pentru acordarea de facilităţi fiscale botoşănenilor cu datorii

Botoşănenii care au încheiat anul 2019 cu datorii la bugetul local pot beneficia de scutirea majorărilor de întârziere aferente acelor obligaţii fiscale. În şedinţa din 30 aprilie, consilierii municipali au votat proiectul privind aprobarea procedurii de acordare a înlesnirii la plată sub forma scutirii majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale restante la data de 31 decembrie 2019, datorate bugetului local de către persoanele fizice.

Prin votul aleşilor locali, cei care vor achita integral obligaţiile de plată, până la data de 20 decembrie 2020, vor fi scutiţi de la plata majorărilor de întârziere, calculate la datoriile cu care au încheiat anul 2019. Această facilitate fiscală se aplică începând cu data publicării hotărârii Consiliului Municipal.

Contribuabilii care doresc să beneficieze de scutirea majorările de întârziere calculate la datoriile cu care au încheiat anul 2019, trebuie să depună o cerere la Direcţia Impozite şi Taxe

Cererea va fi analizată de compartimentul de specialitate din cadrul direcţiei, în termen de cinci zile lucrătoare de la data depunerii  acesteia.

Municipalitatea a acordat facilităţi fiscale începând cu anul 2015

Datoriile botoşănenilor din majorări de întârziere se menţin la un nivel ridicat, respectiv au înregistrat o pondere de 19,7% în totalul datoriilor restante ale persoanelor fizice la 31 decembrie 2019. Începând cu anul 2015, aleşii locali au aprobat proiecte vizând acordarea de înlesniri la plată sub forma scutirii sau reducerii majorărilor de întârziere datorate în cazul achitării datoriilor restante şi a celor curente, ceea ce a condus la realizarea de încasări importante din restanţă de la contribuabili. Potrivit conducerii DIT, în anul 2019, au fost aprobate două hotărâri de CL vizând proceduri de înlesnire la plată. Direcţia Impozite şi Taxe a primit 868 de cereri, în baza cărora s-au acordat scutiri care au totalizat 1.124.231 de lei şi s-au încasat venituri la bugetul local, în ziua depunerii cererilor, în sumă totală de 1.481.131 de lei.

Deja ai votat!