Şedinţă de CL cu contre politice

0

Consilierii municipali botoşăneni au avut astăzi, 4 mai, şedinţa extraordinară, însă nu au reuşit să lase la o parte contrele politice. Aleşii locali au votat în debutul şedinţei ca preşedinte de şedinţă să fie consilierul liberal Eugen Ţurcanu.

Chiar în debutul discuţiilor, viceprimarul Cosmin Andrei a propus ca amendament să fie scos de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre vizând desemnarea administratorilor societăţii Locativa, „până la lămurirea procedurii de vot secret, care a ridicat semne de întrebare rândul trecut (în şedinţa din 30 aprilie – n.r.)”. Acest proiect avea două variante, prima viza numirea administratorilor pentru încă patru ani, iar a doua, numirea acestora pentru patru luni, până la finalizarea procedurii de selecţie a altor administratori. Ioan Apostu, secretarul general al municipiului, i-a răspuns că un proiect nu poate fi retras de pe ordinea de zi decât cu acordul iniţiatorului, respectiv primarul Cătălin Flutur. După alte câteva minute de discuţii în contradictoriu, s-a trecut la dezbaterea celor 15 proiecte de hotărâre.

Şedinţa online s-a derulat cu greutate, unii consilieri arătându-se nemulţumiţi de problemele tehnice apărute în timpul dezbaterii proiectelor de hotărâre.

În ciuda acestor probleme, aleşii locali au reuşit să voteze 14 proiecte. Şedinţa s-a împotmolit la proiectul vizând desemnarea administratorilor societăţii Locativa. Cosmin Andrei a spus la un moment dat că trebuie închis votul şi proiectul considerat picat, deoarece a trecut timpul de vot. Au fost înregistrate 11 voturi pentru, opt împotrivă, trei abţineri, un consilier neexprimându-şi votul. Fiind vot secret, nu se ştia care dintre consilieri nu a dorit să voteze.

Secretarul general al municipiului a cerut reluarea votului. Consilierul PSD Mihai Tincu a propus să se amâne dezbaterea acestui proiect, pentru ca „să analizeze băieţii aspectele tehnice şi să regleze sistemul electronic”. „Trebuie să verificăm şi noi, nu cumva cineva a făcut înadins povestea asta? Nu putem merge înainte cu suspiciunea asta cât casa”, a mai spus Mihai Tincu. În schimb, viceprimarul Cosmin Andrei a continuat să susţină că proiectul este picat, deoarece nu s-au contabilizat 12 voturi „pentru”.

Nici după al doilea vot situaţia nu a fost clară. Cosmin Andrei i-a reamintit secretarului general că un proiect poate fi votat o singură dată într-o şedinţă, însă Ioan Apostu a explicat că se raportează la prezenţă, şi, atât timp cât sunt 23 de consilieri, trebuie să aibă 23 de voturi exprimate.

„Nu sunt probleme tehnice, pur şi simplu nu vor să răspundă unele persoane”, a explicat consilierul liberal Iulian Blaga. Acesta a fost completat de Eugen Ţurcanu, care a apreciat că „este rea voinţă”.

Aleşii locali au fost consultaţi dacă vor să vină la ora 17.00 la primărie pentru a vota. După alte discuţii, a picat şi această variantă. Andreea Buiuc, consilier PSD, a anunţat că nu poate să ajungă pe primărie pentru că nu este în oraş şi a solicitat să „nu fie scoasă din ecuaţie”. În cele din urmă, Eugen Ţurcanu a declarat şedinţa închisă, urmând ca primarul municipiului să convoace o nouă şedinţă extraordinară.

Din păcate, aleşii locali nu au ţinut cont nici astăzi de faptul că şedinţa a fost transmisă live pe pagina de facebook a primarului. Unii dintre cei care i-au urmărit le-au recomandat să nu se mai certe. „Uite aşa vedem şi noi, cei ce ne-am pus votul pe buletine, de ce nu se dezvoltă Botoşaniul”, a concluzionat o botoşăneancă.

Deja ai votat!
se încarcă...