vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTPrintre primii pe ţară la cazuri de coronavirus

Printre primii pe ţară la cazuri de coronavirus

♦ Botoşaniul urcă sistematic în topul nedorit al judeţelor cu cele mai multe cazuri de coronavirus, ieri ajungând pe locul cinci.

În ciuda măsurilor draconice luate la nivelul judeţului şi mai ales a unităţilor sanitare, Botoşaniul continuă să urce într-un top nedorit al judeţelor cu cele mai multe cazuri de Covid-19. Ieri, doar Suceava, Bucureşti, Arad şi Hunedoara aveau mai mult cazuri decât judeţul Botoşani, care a urcat până pe locul cinci la nivel naţional, alături de Neamţ, cu câte 534 de cazuri fiecare. Practic, cele şase judeţe care ocupă primele cinci locuri pe ţară însumează jumătate din totalul cazurilor de Covid-19 la nivel naţional. Brăila, Harghita şi Vâlcea au fiecare sub 25 de cazuri luate în evidenţă.

 

Primul botoşănean diagnosticat s-a vindecat

 

Primul caz confirmat de coronavirus a fost înregistrat la Botoşani pe 17 martie. Bărbatul, în vârstă 46 de ani, a fost confirmat cu Covid-19 în timp ce se afla în carantină, la unul din hotelurile din oraş. Acesta venise din străinătate, dintr-o zonă roşie, şi a intrat direct în carantină.

Deşi nu prezenta vreun simptom, bărbatul a fost transportat la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, cu o izoletă. Starea lui a fost una bună tot timpul, iar după aproape trei săptămâni acesta a fost declarat vindecat.

 

Cadre medicale îmbolnăvite în masă

 

Cazul cel mai grav de la nivelul judeţului a fost înregistrat pe 21 martie, când la Urgenţe a ajuns o tânără de 27 de ani, din Cândeşti, care, potrivit mai multor medici care au consultat-o, avea semne clare de Covid-19. Doi infecţionişti, adică singurii care pot, la ora actuală, pune diagnosticul de suspiciune de Covid-19, au considerat, însă, că tânăra avea pneumonie, iar ceilalţi medici din spital au tratat cazul ca atare.

Ce a urmat, însă, a fost o îmbolnăvire în masă, atât în rândul cadrelor medicale, cât şi al familiilor acestora, pe toate secţiile Spitalului Judeţean. În total, s-a ajuns ca peste 200 de cadre medicale din Botoşani să fie diagnosticate cu Covid-19. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din totalul îmbolnăvirilor din judeţ, o rată nemaiîntâlnită la nivel naţional.

Tânăra, care a fost iniţial considerată „pacientul zero” la nivelul spitalului, şi care la câteva zile după ce a fost transportată la Iaşi a decedat, s-a infectat după ce a participat la înmormântarea mamei sale, unde a luat contact cu câteva rude venite din Anglia.

 

Asistentă anchetată penal

 

Zilele trecute, medicii epidemiologi au scos, însă, la iveală şi un al doilea caz, paralel cu tânăra de 27 de ani, în cauză fiind vorba despre o asistentă din Spitalul Judeţean, care a luat parte la aceeaşi înmormântare. Doar că asistenta nu a recunoscut sub nici o formă că a fost la acea înmormântare, dovedindu-se ulterior nu numai că a minţit, ci şi că a fost pozitivă şi a infectat cel puţin o colegă de muncă. Din acest motiv asistenta s-a şi ales cu dosar penal.

 

34 de botoşăneni şi-au pierdut viaţa

 

Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, la nivelul judeţului Botoşani, ieri erau 534 de persoane testate pozitiv cu Covid-19, iar 191 au fost declarate vindecate. Astfel, în ultimele 24 de ore, numărul celor infectaţi a crescut cu 17 cazuri.

Din totalul botoşănenilor testaţi pozitiv, 239 sunt cadre medicale. Dintre acestea, 28 sunt medici, 119 sunt asistenţi medicali, 63 infirmieri, iar alţi 29 fac parte din personalul auxiliar. Totodată, în rândul botoşănenilor diagnosticaţi cu noul coronavirus, au fost înregistrate 34 de decese.

Ieri, în carantină instituţionalizată erau 391 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contactat virusul Covid-19. Numărul botoşănenilor aflaţi în izolare la domiciliu era 279.

Pe teritoriul României, până ieri au fost confirmate 13.837 de cazuri de persoane infectate cu virusul Covid-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.454 au fost declarate vindecate şi externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată erau ieri 12.727de persoane. Alte 19.748 de persoane erau în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 205.842 de teste.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...