Amenzile din starea de urgenţă aglomerează instanţele

♦ La registraturile celor patru judecătorii din judeţ sunt depuse în fiecare zi contestaţii în privinţa amenzilor aplicate de forţele de ordine din cauza încălcării restricţiilor din această perioadă
♦ Până acum în judeţ au fost aplicate amenzi de aproape două milioane de euro

0
La Botoşani s-a dat şi câte o amendă la fiecare cinci minute, astfel că miile de persoane sancţionate ar avea de plătit peste opt milioane de lei

Botoşănenii amendaţi de forţele de ordine pentru încălcarea restricţiilor impuse prin starea de urgenţă contestă sancţiunile în instanţă. Aproape că nu este zi în care registraturile celor patru judecătorii din judeţ să nu înregistreze câteva plângeri contravenţionale din partea celor care contestă procesele verbale de sancţionare.

Întrucât contestarea amenzilor nu intră în rândul proceselor care se judecă în timpul stării de urgenţă, dosarele nu au primit încă termene de judecată, însă grefierii care lucrează la registraturile instanţelor spun că toate aceste procese vor aglomera şi mai mult rolurile judecătoriilor, atunci când activitatea va reveni la normal.

Sancţiuni cu valori uriaşe

Prin urmare, este de aşteptat ca puţine dintre sancţiunile aplicate de poliţişti şi jandarmi pentru încălcarea restricţiilor să fie achitate de contravenienţi. Asta întrucât cuantumul amenzilor este mare, iar mulţi dintre contravenienţi nu deţin banii necesari pentru a le plăti.

În luna februarie, înainte de confirmarea pandemiei de coronavirus şi de sistarea multor activităţi, valoarea salariului mediu nominal net la nivel naţional a fost 3.202 lei ori amenda minimă în aprilie a fost majorată la 2.000 de lei. Altfel spus, un botoşănean amendat ar trebui să plătească sancţiunea cu tot salariul său, dacă mai munceşte, dar sunt persoane care au încasat şi câte două amenzi. Prin urmare, există estimări care avansează ipoteza că aproape 80% dintre amenzile aplicate vor fi contestate. Astfel, cei care vor demonstra în instanţă că nu au cu ce plăti sancţiunile vor putea ajunge să lucreze în folosul comunităţii, dar există posibilitatea ca instanţele să menţină totuşi unele sancţiuni, mai ales dacă amenzile au fost aplicate pentru abateri repetate.

Amenzi de aproape două milioane de euro aplicate la Botoşani

La un număr minim de 100 de amenzi aplicate zilnic în judeţ (n.r. – deşi au existat zile în care s-au aplicat mult mai multe), în cele 40 de zile de stare de urgenţă ar rezulta că în Botoşani s-au dat cel puţin 4.000 de sancţiuni, care înmulţite cu cel puţin 2.000 de lei cât este amenda minimă, ar însemna ca botoşănenii prinşi încălcând ordonanţele militare să achite peste 8 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape 2 milioane de euro, adică o sumă colosală pentru sărăcia din acest colţ de ţară. În schimb, dacă se adevereşte că 80% dintre sancţiuni vor fi contestate, asta ar însemna peste 3.000 de dosare noi pe rolul judecătoriilor din judeţ.

O situaţie exactă se va cunoaşte, însă, după ridicarea stării de urgenţă, când instanţele îşi vor relua activitatea şi vor fi nevoite să stabilească termene de judecată şi pentru contestaţiile la aceste amenzi.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei

 

+7 -0
se încarcă...