Control ITM la compania care i-a concediat pe srilankezi

0

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani au descins la sediul firmei de confecții GT Company, care este în epicentrul unui scandal monstru privind concedierea unor angajați din Sri Lanka, după ce unii au fost depistați pozitiv la Covid-19.

„Echipa de control este la fața locului. Chiar dacă prin decretele prezidențiale de instituire a stării de urgență s-au sistat controalele, acestea pot fi făcute dacă situațiile sunt urgente, iar acolo este o situație specială”, a declarat inspectoratul șef al ITM, Leo Cohut.

Totul după ce unul dintre angajații aduși din Sri Lanka a fost depistat pozitiv cu Covid-19 pe 25 aprilie. Ulterior, șapte contacţii direcţi ai muncitorului au fost izolaţi în spaţiile de cazare unde locuiau, oferite de companie. Între timp, însă, pentru că în rândul muncitorilor au mai fost confirmate câteva cazuri, patronatul a luat decizia închiderii companiei, iar cei peste 40 de muncitori din Sri Lanka au rămas fără contracte de muncă.

Potrivit unor surse, contractele de muncă au fost desfăcute ca măsură disciplinară după un presupus conflict între conducerea firmei și angajaţii străini. Dacă aceste lucruri se adeveresc, controlorii ITM nu au prea multe pârghii, iar srilankezilor nu le rămâne decât să se adreseze instanțelor de judecată pentru a-și căuta dreptatea.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, având în vedere că nu mai aveau relaţii contractuale cu firma de confecţii, srilankezii au fost urcaţi în autocare pentru a fi trimişi acasă. Însă, în mijloacele de transport au ajuns şi persoanele care erau în izolare astfel că situaţia a impus oprirea autocarelor, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au fost înştiinţaţi de acest fapt. „Autocarul a fost oprit în oraşul Roman, fiind întors la Botoşani, iar toţi cei 42 de ocupanţi ai autocarului plasaţi în carantină într-unul din spaţiile amenajate din Botoşani”, a precizat medicul Delia Monica Adăscăliţei, directorul interimar al DSP Botoşani.

Măsurile ce vor fi luate după perioada de carantină de 14 zile vor fi stabilite de DSP Botoşani.

+10 -2
se încarcă...