Doar 22.000 de euro, bani europeni, atrași de CJ în primul trimestru

♦ Instituția care conduce județul este corijentă la capitolul atragere de fonduri europene
♦ Cea mai mare finanțare pe care a obținut-o CJ este cea pentru axa strategică, dar din cauza strategiei greșite de licitație adoptată, această investiție trenează

0

La sfârșitul săptămânii trecute, în ultima zi a lunii aprilie, consilierii județeni s-au întâlnit în ședință ordinară și au aprobat contul de execuţie al bugetului local pe primul trimestru.

Și de această dată instituția județeană este corijentă la capitolul atragere de fonduri europene. Astfel, în primele trei luni ale anului, Consiliul Județean (CJ) Botoșani a atras puțin peste o sută de mii de lei, aproximativ 22.000 de euro.

Astfel, județul a primit 44.000 de lei, mai puțin de 10.000 de euro, reprezentând doar 1,84% din suma și așa insignifiantă pe care și-a propus să o atragă, adică 2.388.000 de lei (n.r. – aproximativ 500.000 de euro), în contul plăților efectuate și al prefinanțărilor. Banii europeni au venit de la Fondul European de Dezvoltare Regională (4.000 de lei) și Fondul Social European (40.000 de lei).

De asemenea, din programele operaționale finanțate de UE în cadrul financiar 2014-2020, CJ Botoșani a mai atras 64.000 de lei, adică 5,94% din suma de 1.077.000 lei pe care și-a propus să o ia de la organismul european.

Drumul strategic, marea problemă

Explicația este foarte simplă a acestui imobilism în atragerea banilor europeni. Cea mai mare finanțare pe care a obținut-o CJ este cea pentru axa strategică, dar din cauza strategiei greșite de licitație adoptată, această investiție trenează, motiv pentru care nici atragerea de fonduri europene nu poate fi foarte bună.

Ceva mai bine decât în trimestrele trecute, stă CJ-ul la atragerea fondurilor din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Deși primele trei luni ale anului sunt dominate de zilele reci, CJ Botoșani și-a propus să atragă din bugetul național 4,1 milioane lei, din care a reușit să atragă aproximativ 3,3 milioane lei, adică cam două treimi din bani.

În aceste condiții, din analiza contului de execuţie a secţiunii de dezvoltare a bugetului local, la data de 31 martie, rezultă că veniturile prognozate au fost încasate în proporție de 44,38%, iar plățile au fost efectuate în proporție de 42,85%. La secțiunea funcționare, lucrurile au stat mai bine, veniturile fiind realizate în proporție de 101,48%, iar plățile efectuate au fost în procent de 85,27%. Per total, în primele trei luni ale anului, veniturile au fost încasate în proporţie de 92,23%, iar plăţile au fost efectuate în procent de 78,40%.

Mai trebuie spus că bugetul pe primul trimestru a fost axat pe funcționare, partea de dezvoltare reprezentând doar 16% din total, cheltuielile cu salariile fiind puse mai presus decât cele cu investițiile.

Deja ai votat!
se încarcă...