joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTCostică Macaleți, în autoizolare la domiciliu

Costică Macaleți, în autoizolare la domiciliu

♦ Preşedintele CJ Botoşani, Costică Macaleţi, s-a izolat la domiciliu, începând de astăzi, după ce a intrat în contact cu şeful ISU, colonelul Cristian Amarandei, testat pozitiv la Covid-19.
♦ Săptămâna viitoare acesta urmează să fie testat.
♦ Pe perioada cât Costică Macaleți este în incapacitate de a-și exercita prerogativele, vicepreședintele CJ Liviu Toma va fi cel care va conduce instituția

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Costică Macaleţi, s-a izolat la domiciliu, începând de astăzi, după ce a intrat în contact cu şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), colonelul Cristian Amarandei, care a fost depistat pozitiv Covid-19, iar marți seară este internat la Spitalul Județean „Mavromati”.

Izolarea survine ca urmare a unei anchete epidemiologice efectuate de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), președintele CJ intrând luni în contact cu șeful ISU. Surse medicale susțin că cei doi oficiali nu ar fi respectat tocmai la ac toate regulile privind protocoalele impuse în aceste cazuri, motiv pentru care i s-a impus lui Costică Macaleți izolarea la domiciliu. „Luni am avut o întâlnire cu Cristian Amarandei, iar la ancheta epidemiologică, medicul de la Direcția de Sănătate Publică, (n.r. – Irina Alecu), mi-a spus să stau în izolare până luni, iar luni să-mi facă testul. Nu am emoții, pentru că am păstrat distanța socială. Din Consiliul Județean sunt doar eu în autoizolare, pentru că numai eu am avut contact cu dânsul”, a declarat președintele CJ.

Conducerea CJ preluată de Liviu Toma

Costică Macaleți se apropie de profilul de risc maxim în cazul epidemiei. În această toamnă el va împli 65 de ani, iar afecțiunile cardiace preexistente ar putea agrava o eventuală infectare cu Covid-19. În prezent, starea acestuia este bună și nu manifestă niciun simptom.

Vicepreședintele CJ Liviu Toma va asigura conducerea instituției pe perioada în care Costică Macaleți nu-și va putea exercita atribuțiile. „Sper ca aceasta să fie cât mai scurtă și domnul președinte să se poată întoarce cât mai repede la lucru. Dacă se poate, chiar de luni”, a declarat Liviu Toma.

Membrii cabinetului său, Andrei Roland Axinte și Mihnea Ateșoae, au intrat în concedii de odihnă, dar pentru că ei aveau echipamente de protecție în momentul în care la cabinet a sosit colonelul Amarandei, pentru aceștia nu s-a impus măsura autoizolării.

Toată conducerea județului este în pericol

Marți seară, șeful ISU Botoşani a fost internat pe o secție Covid a Spitalului Județean după ce a a fost testat pozitiv. Acesta nu prezenta decât simptome minore, dar a fost convins să se testeze, iar rezultatul a fost pozitiv. „Nu am niciun simptom. Am resimţit doar o uşoară pierdere a gustului şi mirosului”, a povestit colonelul Cristian Amarandei, în timp ce se afla în drum spre spital.

Situaţia la nivelul conducerii judeţului este gravă, deoarece șeful ISU este și vicepreședinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) și al Grupului de Suport Tehnic privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase Botoşani. În această calitate el a fost în contact cu aproape toți șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne, ai sistemului sanitar, inclusiv cu prefectul Dan Nechifor. De asemenea, din structura CJSU fac parte aproape toți șefii instituțiilor deconcentrate de la nivelul județului, dar și conducerea Consiliului Județean Botoșani. În ultima perioadă au avut loc mai multe ședințe reduse ale Grupului de Suport Tehnic, în timp ce ședințe ale CJSU s-au desfășurat și în sistem de videoconferință.

Ancheta epidemiologică a Direcției de Sănătate Publică va pune în evidență toți contacții cu risc, pentru care, la fel ca și în cazul lui Macaleți, se va impune măsura izolării la domiciliu și ulterior testarea.

Interimatul la şefia ISU Botoşani va fi asigurat, în această perioadă, de colonelul Dan-Decebal Muraru, prim adjunct al inspectorului şef.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.9 ° C
7.2 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E păcat să nu faci o plimbare în aer liber, că de mâine se răcește vremea.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Când privesc câte-o zăludă Trăgând din țigări de ... fân, Pricep de ce iarba crudă Place țapului bătrân...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...