Notă de plată uriaşă pentru pacienţi internaţi în condiţii mizere

♦ Costurile pentru cazarea unui singur pacient la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean sunt cuprinse între 10.000 şi 13.000 de lei, asta deşi condiţiile sunt cel puţin improprii
♦ Unii pacienţi spun că pe lista de cheltuieli sunt trecute şi medicamente sau materiale sanitare de care ei nu au avut, însă, parte în spital

0
Medici ajunşi în calitate de pacienţi la Secţia de boli infecţioase au trebuit să folosească băi comune cu ţevi ruginite şi bucăţi de faianţă căzute, au avut saltele murdare şi au văzut şi gândaci morţi

Botoşănenii care scapă de chinul internării în spital din cauza Covid19, au, după experienţa descrisă de mulţi ca fiind una traumatizantă, un adevărat şoc la externare. Asta pentru că, printre altele, în foile de externare, alături de scrisorile medicale şi eventuale reţete şi recomandări, aceştia primesc şi o hârtie intitulată Decont de Cheltuieli. Acest lucru este, conform Legii Sănătăţii, un lucru firesc, care se face de ani de zile în cazul tuturor pacienţilor trataţi în spitale. Astfel, la externare, aceştia primesc un fel de „notă de plată”, la care însă nu au de plătit nimic, atâta timp cât sunt asiguraţi prin oricare dintre casele de asigurări de sănătate.

Ceea ce frapează nu este, însă, faptul că primesc acel decont, ci sumele înscrise pe el în contextul în care unii dintre pacienţi au fost internaţi în condiţii cel puţin neconforme cu anul 2020.

Cadre medicale cazate în saloane cu condiţii improprii

Din cauza numărului mare de pacienţi internaţi în această perioadă cu suspiciune sau confirmare de Covid19, Secţia de boli infecţioase a fost solicitată la maxim din punct de vedere al capacităţii de cazare. Din acest motiv, reprezentanţii unităţii sanitare au folosit şi Secţia de boli dermato-venerice pentru spitalizarea bolnavilor de Covid, spaţii care arată pur şi simplu înfiorător.

Băi comune deteriorate, cu ţevi ruginite sau bucăţi de faianţă căzute, saltele murdare pe paturi, lenjerie schimbată doar la începutul internării, gândaci morţi pe pervazul ferestrei sau pe după noptiere, paturi lipite unul de altul pentru a putea caza cât mai mulţi pacienţi. Acestea au fost câteva dintre imaginile care i-au întâmpinat pe pacienţii cazaţi în respectiva aripă a unităţii sanitare, în mod ironic, majoritatea fiind chiar cadre medicale ale spitalului, infectate cu Covid19.

660 de lei pentru o zi de spitalizare

La finalul cazării, însă, nota de decont indica sume cu adevărat record, chiar şi pentru un spital ultramodern. Astfel, în dreptul rubricii „cheltuieli aferente spitalizării”, care reprezintă costurile de cazare, erau trecute sume cuprinse între 10.000 şi 13.000 de lei. O medie zilnică ar arăta că o zi de spitalizare în Secţia de boli infecţioase a costat 660 de lei, sau aproape 140 de euro, sumă ce poate concura uşor cu o cazare la orice hotel din Botoşani şi nu numai, la care, în general este inclus şi micul dejun.

Mai mult, medicaţie, în cele mai multe cazuri de Covid19, cu forme uşoare sau medii, a costat între 200 şi 900 de lei, pentru toată perioada internări, care uneori a ajuns şi până la 20 de zile. Chiar şi aşa, însă, unii pacienţi spun că nu au văzut chiar toată medicaţia scrisă în fişa de externare. „Mă uitam în decont şi aveam trecut algocalmin, printre altă medicaţie administrată. Nu am văzut măcar o dată un algocalmin, fie el pastilă sau fiole. La fel, mască ffp2. Abia cu scandal din partea tuturor colegilor de salon am primit fiecare câte o mască chirurgicală, de unică folosinţă, pe care am ţinut-o o săptămână. Abia după o săptămână se dădeau măşti zilnic, dar numai celor care cereau”, a spus unul din pacienţii Secţiei de boli infecţioase.

Masă de 10 lei pe zi

De multe ori, meniul consta, dimineaţa, într-o felie de salam, una de caşcaval, patru măsline, un ou fiert, pâine şi ceai. La amiaza era o ciorbă şi mămăligă cu brânză şi smântână, iar seara orez cu lapte. Totul încadrându-se în nici mai mult, nici mai puţin decât zece lei pe zi. „Meniul părea sărac, însă când am văzut că valoarea e de doar 10 lei pe zi, trei mese, chiar era bogat şi s-au descurcat pentru banii ăştia”, a spus, glumind, unul dintre pacienţii unităţii.

Reprezentanţii unităţii sanitare spun că, într-adevăr, aripa folosită pentru o parte dintre bolnavii covid a fost utilizată ca forţă majoră, din cauza numărului mare de bolnavi internaţi în acelaşi timp, iar sumele din dreptul decontului pentru condiţii de internare au cuprins şi personalul mediu şi medical, utilităţile şi toate celelalte cheltuieli aferente cazării propriu zise, fiind şi mai mari, până la 8-900 de lei pe zi pentru alte secţii.

Deja ai votat!
se încarcă...