Statul va suporta parte din salariile de la privat

0

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat că sprijinul pentru revenirea în activitate ar putea fi de până la 45% din valoarea brută a costului salarial. „Urmează să decidem (cuantumul pentru măsurile de susţinere activă care presupun acoperirea unei părţi din costul salarial – n.r.) prin consultările pe care le avem. Avem direcţii care variază de la 35% – la 45%. Pe aici suntem cu discuţiile între noi şi partenerii sociali. Ţin cont de părerile acestora”, a spus Alexandru, la postul public de televiziune. Ea a menţionat că este posibil ca sprijinul să fie acordat timp de trei luni, cu posibilitatea prelungirii, dar într-un cuantum redus, pe măsură ce activitatea companiei este reluată.

Ministrul Muncii a precizat că sprijinul va fi calculat la valoarea brută din costul salarial pentru că se doreşte „să se imprime această cultură a plăţii contribuţiilor către stat”. „Rămâne să decidem care este perioada de acordare a acestui sprijin pentru revenirea în activitate. Cel mai probabil, în prima parte va fi un sprijin fix, după care sprijinul va scădea, pe măsură ce activitatea respectivei entităţi economice se reia. Deci, va fi un sprijin care va fi la început într-un anumit cuantum, după care va scădea”, a concluzionat Violeta Alexandru.

Mii de contracte suspendate

La Botoșani, sunt suspendate aproximativ 9.300 de contracte de muncă, dintre care aproximativ 6.900 sunt pentru șomaj tehnic, iar 2.350 pentru concediile de creștere a copilului și pentru concediile fără plată. Numărul a scăzut cam cu 500 față de acum trei săptămâni, când s-a înregistrat vârful contractelor suspendate pentru șomaj tehnic, 7.489 de contracte.

La nivel național, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii, 917.655 de contracte individuale de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) până ieri. Dintre acestea, 273.189 erau din Industria prelucrătoare, 165.773 erau din Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 112.408 de contracte erau din Hoteluri şi restaurante.

Numărul contractelor de muncă încheiate de la instituirea stării de urgenţă a ajuns miercuri la 320.145, dintre care 58.142 erau din Comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 56.209 din Industria prelucrătoare, iar 45.124 din Construcţii.

Deja ai votat!
se încarcă...