Stocarea de carne şi lactate nevândute din cauza pandemiei, plătită de UE

0

Producătorii de carne şi produse lactate care, din cauza pandemiei, sunt nevoiţi să-şi depoziteze marfa nevândută şi să constituie o serie de stocuri private, sunt ajutaţi de Uniunea Europeană prin intermediul unui ajutor financiar. Actele normative ce reglementează optimizarea gestionarii anumitor activități agricole specifice pe perioada în care pandemia de COVID-19 afectează statele membre UE au fost publicate pe 04.05.2020 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L140, aşa cum informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul judeţean Botoşani prin intermediul unui comunicat de presă.

 

Depozitarea privată a cărnii de bovină, a celei de capră și oaie, depozitarea untului şi a laptelui praf degresat, precum şi depozitarea brânzeturilor sunt luate în calcul pentru ajutorul financiar temporar şi excepţional, iar condiţiile de depozitare şi de primire a sprijinului sunt descrise în regulamentele de punere în aplicare numerotate cu numerele 596, 595, 597, respectiv 591 din 30 aprilie 2020.

Actele normative menționate pot fi consultate accesând linkul

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=OJ:L:2020:140:TOC, iar cei interesaţi trebuie să ştie că regulamentele specifice stabilesc tipurile de produse eligibile, perioadele de depozitare, garanțiile aferente cererilor de ajutor, unde este cazul, precum şi cuantumul ajutorului pentru fiecare categorie de produs.

 

Perioada de depunere a cererilor este deschisă începând cu data de 07.05.2020, iar, pentru produsele carne de bovină, respectiv carne de oaie și capră, s-a stabilit ca termen limită de depunere a cererilor, data de 30.06.2020.

 

Formularul cererii de ajutor este disponibil pe site-ul APIA: www.apia.org.ro sau va fi pus la dispoziția solicitanţilor de către funcţionarii APIA prin mijloace electronice, în urma unei solicitări adresată pe adresa de e-mail: zootehnie.apia@apia.org.ro .

După completarea de către solicitant, cererea de ajutor împreună cu documentele atașate cererii și documentele privind constituirea garanţiei vor fi scanate/fotografiate şi vor fi transmise la APIA, pe adresa de e-mail: zootehnie.apia@apia.org.ro, împreună cu dovada expedierii documentelor originale prin servicii de poştă/curierat, sau vor fi depuse la Registratura APIA – Aparat Central, din B-dul. Carol I, nr. 17, sector 2, Bucureşti. Documentele semnate electronic se transmit tot la adresa de e-mail indicată mai sus.

Informaţii detaliate privind depozitarea privată a produselor agroalimentare se regăsesc postate la link-ul http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/depozitare-privata-produse-agricole/anul-20201588866345 .

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...