Crește iar numărul carantinaților

0

Numărul botoșănenilor carantinați a reînceput să crească vertiginos în ultimele zile. Astfel, ieri, în centrele de carantinare erau 414 persoane, față de 395 cu o zi în urmă și 381 câte erau sâmbătă.

În ultimele, peste șase mii de botoșăneni care s-au întors din străinătate au fost nevoiți să se autoizoleze la domiciliu sau să intre în carantină instituționalizată pentru două săptămâni din cauza epidemiei de coronavirus. Astfel, potrivit datelor furnizate de Prefectura Botoșani, numărul celor care s-au întors din străinătate din așa-zisele zone galbene ale pandemiei de coronavirus, acolo unde se înregistrau mai puțin de 500 de cazuri, este de aproape 5.000 de persoane, mai exact 4.984. Majoritatea acestora s-au întors în prima parte a crizei, când numărul de cazuri era mai mic, acum aproape toți cei care revin în țară sunt introduși în carantină. Astfel, până la sfârșitul săptămânii trecute s-au înregistrat 1.323 de persoane carantinate

Banii pentru carantinaţi sunt suportaţi de la bugetul de stat. Acum, se decontează 230 de lei/zi pentru o cameră de hotel, 70 de lei/zi pentru hrana unei persoane şi 30 lei/zi/persoană pentru colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare şi cheltuielile cu dezinfecţia spaţiilor la sfârşitul fiecărei perioade de carantinare. Cheltuiala este uriaşă dacă o extrapolăm la nivelul întregii ţări. Mai mult, trebuie spus că tuturor celor carantinaţi li se fac teste pentru a vedea dacă sunt sau nu pozitiv la Covid-19. Un test costă aproximativ 600 de lei. Astfel, numai la Botoşani cheltuielile totale cu carantinaţii au depăşit un milion de euro.

Deja ai votat!
se încarcă...