Zeci de avocați din Botoșani au cerut indemnizații de sprijin

0

Activitatea membrilor Baroului Botoșani s-a redus semnificativ în ultimele două luni, iar situaţia este agravată de măsurile luate de autorități prin instituirea stării de urgență. Decanul Baroului Botoșani, Adina Sacu, a declarat că 60 de avocați au solicitat eliberarea unor adeverințe pentru a depune cereri la Agenția Județeană de Prestații Sociale pentru a beneficia de indemnizația de sprijin acordată de Guvern.

„Potrivit deciziei Curții de Apel Suceava, în prezent sunt judecate numai dosarele care constituie urgenţe, iar pe acest fond s-a constatat o scădere foarte mare a încasărilor, odată declanşarea stării de urgenţă, care pur şi simplu a paralizat activitatea unor avocați”, a afirmat Adina Sacu. Asta pentru că numărul proceselor care se mai judecă a scăzut foarte mult, accesul în instanțe a fost restricționat la maxim, iar avocații nu au avut posibilitatea nici măcar să se întâlnească cu posibilii clienții.

În acest context, decanul Baroului Botoșani spune avocaţii au dreptul la indemnizaţii compensatorii în perioada stării de urgenţă, dacă veniturile înregistrate în luna pentru care solicită acest sprijin au fost cu cel puţin 25% mai mici decât media lunară a veniturilor de anul trecut, dar nu depăşesc câştigul salarial mediu brut de 5.465 de lei. Cuantumul indemnizaţiei lunare pentru un avocat ar fi de circa 2.500 de lei, însă banii nu au fost virați nici pentru prima lună.

„Am încercat și noi să venit în sprijinul avocaților. Astfel, în urma ședinței extraodinare a Consiliului baroului s-a luat decizia reducerii cu 50 la sută a taxei profesionale, de la 100 și respectiv 50 de lei cât se percepea înainte, la numai 50 de lei pentru avocații definitivi și respectiv 27 de lei pentru avocații stagiari pentru lunile martie, aprilie și mai”, a adăugat Adina Sacu. Totodată, s-a decis scutirea de la plata penalităților pentru cei care înregistrează întârzieri la plata taxei profesionale în aceste trei luni.

Potrivit sursei citate, Baroul Botoșani numără 152 de avocați, dintre care 142 definitivi și 10 avocați stagiari.

Deja ai votat!
se încarcă...