spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTDin Patrimoniul Memorialului Ipotești – răspunsul lui Titu Maiorescu la solicitarea Editurii...

Din Patrimoniul Memorialului Ipotești – răspunsul lui Titu Maiorescu la solicitarea Editurii Socec

În 1901, apărea la Editura Socec&C a VIII-a ediție a volumului Poesii de Mihail Eminescu, îngrijit de Titu Maiorescu. Față de ediția a VII-a, din 1895, și a VI-a, din 1892, volumul nu aducea nicio schimbare, dar cumula modificările făcute de la o ediție la alta de Maiorescu.

Despre prima ediție a Poesiilor, în 1883, Petru Creția scria: „Eminescu mai dăinuia încă în iunie, dar fără a mai fi stăpân al soartei sale, când, totuși, i-au apărut într-un volum elegant, culese pe hârtie bună, împodobite pagină cu pagină cu vignete, 61 de poezii, la Socec, către sfârșitul lui decembrie 1883 (după stilul vechi). Poetul era în Ober-Döbling, lângă Viena, înstrăinat de lume și de sine” (P. Creția, Testamentul unui eminescolog, București, 2015, p. 106).

Ediția a doua – 1885 – reproducea fidel cuprinsul primei ediții. Maiorescu, deși extrăsese din lada lui Eminescu și publicase în Convorbiri literare trei texte (Diana; Din noaptea; Sara pe deal), nu le include în volumul nou editat.

În ediția a treia, ultima din timpul vieții poetului, din 1888, Maiorescu include, față de edițiile anterioare, încă trei poezii: La steaua; De ce nu-mi vii; Camadeva.

Ediția a patra, apărută imediat după moartea poetului, în octombrie 1889, conținea în plus o notă biografică, semnată de Maiorescu.

În ediția din 1890 – a cincea – Maiorescu intercala și adăuga poeziile: Diana și Sara pe deal, Sonet, Dalila.

În 1892, la a șasea ediție, Maiorescu mai insera în volum cinci poezii: Nu mă-nțelegi; Pe un album; Între păsări; Fragment; Rugăciune. În această ediție, apare și un Post-scriptum, care va fi preluat în toate edițiile posterioare.

La ediția a VIII-a, Maiorescu formula două pretenții față de Edtitura Socec, care îi solicitase acordul pentru editare: să se păstreze „ortografia lui Eminescu și corectura foarte îngrijită”. Scrisoarea lui Titu Maiorescu prin care el răspunde Editurii Socec se păstrează astăzi în Fondul Documentar Ipotești:

București, 12/25 ianuarie 1901

Onorab. Librării și Edituri Socecǔ, &C București

Dau cu mare plăcere învoirea mea ca să reeditați poesiile lui Eminescu împreună cu prefața și cu schița biografică scrisă de mine. Firește că nu am nici o pretenție de onorar, precum nu am avut-o nici la „Critice”, nici la „Aforismele” lui Schopenhauer (de a căror nouă ediție ce mi-a propus-o stabilimentul grafic la 4 ianuarie nu mě pot ocupa decât după ieșirea din minister), nici la „Discursuri parlamentare”.

Dvstră știți că dacă la edițiile precedente a fost vorba de onorar, acest onorar – cât timp a trăit Eminescu – i-a fost plătit lui; iar la moartea lui, a fost prin intermedierea Dvstră întrebuințat spre încurajarea unor publicațiuni în onoarea lui.

Cu vechie și deosebită stimă

  1. Maiorescu

P.S. Rog numai să fie păstrată ortografia lui Eminescu și corectura foarte îngrijită.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...