Interes uriaș pentru programele „Tomate” și „Usturoi” (video)

♦ Programul „Tomate” și programul „Usturoi” au mare căutare în rândul fermierilor botoșăneni, numărul celor înscriși pentru a beneficia de ajutoarele de minimis de 3.000 de euro crescând de la an la an.
♦ Legumicultorii mai pot depune dosare până la sfârșitul acestei săptămâni.

0

Programul „Tomate” și programul „Usturoi” au mare căutare în rândul fermierilor botoșăneni, numărul celor înscriși pentru a beneficia de ajutoarele de minimis de 3.000 de euro crescând de la an la an.

Tot mai mulți legumicultori înscriși în Programul „Tomate”

Cu câteva zile înainte de a se finaliza înscrierile în Programul „Tomate”, 79 de legumicultori au depus actele pentru sprijinul guvernamental. Anul trecut, pentru ciclul I de producție, cel de primăvară, s-au înscris în program 67 de legumicultori botoșăneni, iar pentru ciclul II, cel de iarnă 54 de legumicultori. În primul an de derulare al programului au fost înscrişi 65 de producători, în anul doi, 102. Dacă ne raportăm doar la primul ciclu de producție se poate observa o creștere semnificativă a celor care cultivă legume în spații protejate. „Programul «Tomate» a fost un succes la noi în județ. An de an a crescut numărul de legumicultori înscriși în program. Mulți sunt încurajați de banii pe care îi primesc de la guvern și investesc în dezvoltarea capacităților de producție”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.

Bugetul total al programului aprobat în acest an este de aproximativ 40 milioane euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice, până la 15 iunie, o cantitate de trei tone/1.000 mp, cu 50% mai mult decât în edițiile precedente. În plus, pentru a avea siguranţa că tomatele ce vor fi oferite populaţiei vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare.

Cererile de la producătorii de usturoi s-au dublat

O adevărată explozie se înregistrează în Programul „Usturoiul”, unde până ieri s-au înscris 82 de agricultori cu o suprafață de 71 de hectare.

„Chiar din primul an de program s-a văzut un interes atât la nivelul judeţului Botoşani, cât şi la nivel naţional. Este şi normal ca să fim în top, având în vedere că, încă de la început, când era doar un proiect, am fost cu administraţia locală într-un grup de lucru la nivel naţional de conturarea coordonatelor acestui program de sprijin pentru agricultori. La nivel naţional, am fost anul trecut pe locul 2, cu 40 de solicitări, după Teleorman, unde au fost depuse 46 de solicitări. Cele mai multe cereri au venit de la Copălău, pentru că este o zonă cu potenţial pentru această cultură”, a mai spus Cristian Delibaş.

Pentru a fi consideraţi eligibili, producătorii agricoli trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de cel puţin trei tone la hectar.

Se cultivă mai puțin usturoi decât necesarul de consum

Valorificarea producţiei de usturoi se va face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune până la data de 27 noiembrie 2020.

În ultimii ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone în 2017, an în care România a importat 6.095,26 tone usturoi.

Suprafaţa cultivată cu usturoi în 2017 a fost de 9.974 hectare. Judeţele cu cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi sunt: Botoşani, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Teleorman şi Timiş.

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

Deja ai votat!
se încarcă...