Epidemie de sinucideri pe starea de urgență

♦ În ultima perioadă, la Botoșani a crescut numărul sinuciderilor la peroane în puterea vârstei ♦ Cel mai recent caz este al unui bărbat de 45 de ani, din Rădeni, care a clacat pe fondul consumului de alcool și al sigurătății

0

Gest extrem din partea unui bărbat din satul Rădeni (comuna Frumușica), care și-a pus capăt zilelor spânzurându-se într-o anexă din gospodărie. În vârstă de 45 de ani, bărbatul locuia singur, iar în cursul zilei de marți fratele său a mers în vizită la el, dar l-a găsit decedat. Cazul a ajuns în atenția polițiștilor din comună, care au declanșat o serie de cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a petrecut tragedia, încercând să afle și motivele care l-au determinat pe bărbat să recurgă la acest gest. „Trupul neînsuflețit a fost preluat de Serviciul de Medicină Legală pentru efectuatea necropsiei și stabilirea cu exactitate a cauzelor morții. Totodată, a fost deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări in rem sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, iar în funcție de rezultatele anchetei va fi dispusă o soluție legală”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. După primele investigații, nu există niciun fel de suspiciuni legate de moartea bărbatului, toate indiciile confirmând ipoteza suicidului, doar că polițiștii sunt nevoiți să efectueze cercetări pentru a elimina orice speculații ulterioare, la mijloc fiind vorba de o așa-zisă moarte suspectă. Prin urmare, dosarul penal va fi cel mai probabil clasat, bărbatul reacționând astfel după ce ar fi suferit o cădere psihică pe fondul singurătății și al consumului de alcool.

Caz tras la indigo în același sat

Cazul vine după ce la sfârșitul lunii ianuarie un alt bărbat de 46 de ani, din același sat, care locuia singur și suferea de depresie, a fost găsit spânzurat în podul casei. Preotul Constantin Guraliuc de la Parohia Sfântul Nicolae din satul Rădeni spune că suicidul este unul dintre cele mai mari păcate lumești, viața fiind darul cel mai de preț oferit de Dumnezeu. De aceea, biserica oferă, prin serviciile religioase, inclusiv o consiliere psihologică celor care întâmpină probleme în depășirea necazurilor întâmpinate în timpul vieții. „Vrăjmașul lucrează în fel și chip. Se poate întâmpla oricui, dacă unul dintre apostoli s-a spânzurat. Zilele trecute chiar am vorbit cu bărbatul în cauză și i-am dat ceva de la biserică”, a spus preotul Guraliuc, care s-a declarat surprins de gestul bărbatului.

Serie neagră înregistrată în județ de la declararea stării de urgență

Tragedia a survenit la numai câteva zile după ce o femeie în vârstă de 46 de ani, din satul Baranca, comuna Hudești, și-a pus capăt zilelor în același mod. Femeia a părăsit domiciliul spunând că dorește să meargă la casa părintească, dar câteva ore mai târziu a fost găsită de soț, spânzurată într-o încăpere. În luna aprilie, un bărbat în vârstă de 54 de ani, care era suspectat de infectare cu virusul COVID-19, s-a sinucis în Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”. Bărbatul a fost găsit spânzurat în toaleta salonului în care era internat. Tot în luna aprilie s-a sinucis și omul de afaceri Iulian Berescu, care s-a spânzurat în propria locuință, dar și un alt bărbat din Flămânzi, care și-a curmat singur viața chiar înaintea sărbătorilor pascale.

Depresia a crescut ca incidență în ultimii ani

În majoritatea cazurilor, gestul final a fost pus pus pe seama unor depresii cauzate de fel de fel de situaţii, însă rudele celor decedați nu şi-au putut explica aceste decizii, mai ales că acestea nu au fost precedate de tentative de suicid. Mai mult, vârsta medie a celor care au ales să recurgă la acest gest a fost între 40 şi 50 de ani, când se presupune că omul este suficient de matur și poate depăși aproape orice situaţie negativă îi iese în cale. Cu toate acestea, spun specialiştii, de multe ori depresia este greu de observat. „Depresia a crescut ca incidenţă în ultimii ani, iar suicidul este considerat a patra cauză de deces la nivel mondial. De aceea este atât de important ca depresia să fie diagnosticată din timp pentru că astfel se poate interveni mai bine şi cu mai mult succes”, a precizat un medic psihiatru botoşănean.

Toate aceste ultime acte suicidale au venit însă în perioada stării de urgență, instituită de la mijlocul lunii martie pe fondul pandemiei de coronavirus, care a adus o serie de restricții în ce privește părăsirea domiciliului și a impus distanțarea socială.

Deja ai votat!
se încarcă...