Fina deputatului Cristian Achiței preia șefia AJOFM

♦ În urmă cu jumătate de an, PNL înfiera în termeni duri, pe bună dreptate, angajarea în instituțiile publice a finilor și finelor liderilor PSD.

0

De luni, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, Teodor Dimitriu, a intrat în concediu medical, suspendându-și activitatea, acuzând o agravare a stării de sănătate. Acesta suferă de mai multă vreme de probleme la coloana vertebrală.

Profitând de această situație, președintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a delegat de miercuri atribuțiile de conducere a AJOFM Botoșani, până la revenirea în activitate a lui Teodor Dimitriu, Ancăi Apăvăloaie, șefa Serviciului buget din instituție, fina deputatului PNL Cristian Achiței și nominalizarea PNL pentru conducerea instituției atunci când liberalii și-au împărțit funcțiile în partid. Toate acestea s-au produs în condițiile în care instituția are și un director adjunct cu acte în regulă, Angel Călin. „Mie nu mi s-a delegat niciuna din atribuțiile directorului”, s-a rezumat a spune Călin, după care s-a scuzat că este căutat de cineva și nu mai poate vorbi.

În schimb, Anca Apăvăloaie susține că Angel Călin ar fi primit prin delegare atribuții ale funcției de director de la Teodor Dimitriu, înainte ca acesta să anunțe că intră în concediu medical și că și ea, la rândul său, și-a delegat o parte din atribuțiile postului pe care-l ocup anterior altor colegi.

„Domnul deputat are 10-12 verișori și mai mulți fini”

Referitor la funcția de director executiv pe care o exercită cu titlu temporar în acest moment, Anca Apăvăloaie susține că este recomandată de CV-ul pe care-l are în spate, lucrând de 25 de ani ca economist, iar de aproape 10 ani fiind șeful Serviciului buget din cadrul AJOFM Botoșani. „Fina domnului deputat Cristian Achiței sunt de 12 ani, iar de 44 de ani sunt verișoara sa. Domnul deputat mai are 10-12 verișori și mai mulți fini. Numirea mea nu are legătură cu relațiile de rudenie. Chiar pe 8 mai am împlinit 25 de ani de vechime, doar în domeniul economic, iar în CV nu apare nicio rubrică referitoare la rude”, a declarat Anca Apăvăloaie. Aceasta a mai spus că legătura sa de rudenie cu Cristian Achiței ar putea fi privită și ca un avantaj, în sensul că acesta ar putea sprijini din postura de deputat activitatea instituției. „Tot ce-mi doresc este ca activitatea AJOFM Botoșani să meargă foarte bine și să nu existe nemulțumiri din partea beneficiarilor, iar dacă acestea apar să le putem rezolva foarte repede”, a mai spus noul director.

Cristian Achiței: Profesionalismul o recomandă

La rândul său, deputatul Cristian Achiței a susținut că profesionalismul este ceea ce o recomandă pe fina sa la conducerea instituției, fie și temporar până la revenirea lui Teodor Dimitriu.

Anca Apăvăloaie a mai fost în conducerea instituției, ocupând postul de director economic, în timpul PDL a lui Emil Boc. În vara anului 2010, în urma unei decizii a Curții Constituționale, acest post a dispărut din organigrama instituției, iar Anca Apăvăloaie a intrat în concediu medical. Câteva luni mai târziu, aceasta a promovat concursul pentru funcția de șef serviciu.

Scaunul lui Dimitriu se clatină tot mai serios

Dincolo de problemele de sănătate, scaunul lui Teodor Dimitriu se clatină din ce în ce mai serios. În urmă cu exact o lună, Prefectura Botoșani a dispus un control la AJOFM la sesizarea făcută de sindicatul salariaților, care acuza sabotarea activității de către directori.

În urma controlului „s-a constatat că platforma dedicată primirii cererilor nu a funcționat în perioada 6-8 aprilie, angajaţii AJOFM folosind laptopurile conectate la rețeaua wi-fi pentru a descărca și prelucra cererile trimise la adresa de email dedicată”. „Totodată, s-au constatat deficiențe privind înregistrarea și circuitul documentelor la nivel de instituție, nerespectându-se astfel procedura internă. De asemenea, nu există la nivelul instituției procedură privind modul de intervenție în situații de nefuncționare a sistemului informatic sau alte documente scrise în care să fie consemnate intervențiile efectuate asupra echipamentelor informatice”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Atunci, Teodor Dimitriu susținea că cele constatate nu sunt foarte grave și că nu poate fi schimbat că este funcționar public și mai mult a dat și examen pe post. Cu toate acestea conducerea Prefecturii a luat decizia de a transmite raportul de control la „ANOFM spre informare și dispunere a măsurilor legale”, dar și către „Ministerul Muncii și Protecției Sociale în vederea verificării de către Corpul de Control al ministrului a deficiențelor constatate”.

Deja ai votat!
se încarcă...