marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTMăsuri ministeriale vizând pregătirea elevilor ce vor susţine examenele naţionale

Măsuri ministeriale vizând pregătirea elevilor ce vor susţine examenele naţionale

Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății au aprobat o serie de măsuri pentru desfășurarea activităților în perioada în care va avea loc pregătirea elevilor pentru susţinerea examenelor naţionale. Astfel, potrivit ordinului comun publicat în Monitorul Oficial, pe 12 mai, cele două ministere şi instituțiile din subordinea acestora (inspectoratele școlare, direcțiile de sănătate publică etc ) au responsabilități în vederea desfășurării în condiții de siguranță a sesiunilor de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a. După cum s-a anunţat, elevii care susţin în acest an examenele naţionale vor avea pregătire în şcoli, în perioada 2 – 12 iunie 2020.

Consiliile de administrație ale şcolilor trebuie să elaboreze şi să aprobe, în termen de cinci zile de la publicarea ordinului, o procedură proprie, în cadrul căreia vor fi stabilite modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare și de ieșire a elevilor, a personalului, precum și modul în care se va realiza igienizarea/dezinfecția unității de învățământ.

Astfel, zilnic, un medic sau un asistent medical va realiza triajul epidemiologic al personalului din şcoală şi al elevilor care participă la orele de pregătire.

Participarea elevilor la pregătire va fi decisă de părinţi, după evaluarea încadrării în grupe de risc a elevilor şi a familiilor acestora. Astfel, dacă în familii există persoane care suferă de afecţiuni cronice, sau persoane care au peste 65 de ani, elevii respectivi nu vor veni la şcoală, în perioada 2 – 12 iunie, ci vor beneficia de o formă alternativă de pregătire, respectiv ore online sau asigurarea de resurse educaţionale.

În curtea şcolii, elevii vor urma un traseu bine stabilit şi delimitat, iar la intrarea în unitate vor fi preluaţi de profesori care îi vor conduce până în sala de clasă. Deplasarea se va face cu respectarea normelor de distanţare fizică. Potrivit reglementărilor stabilite de conducerile celor două ministere, la intrarea în şcoală vor fi asigurate covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, aparate cu dezinfectant pentru mâini.

Activitatea de pregătire se va desfăşura cu maxim zece elevi într-o clasă, iar profesorii şi elevii vor purta măşti de protecţie pe toată durata pregătirii. Spaţiile şcolare vor fi dezinfectate la finalizarea programului, sau între schimburi (dacă este cazul). În şcolile unde pregătirea se va derula zilnic în schimburi, va fi asigurată o pauză de două ore între acestea.

Programul zilnic de pregătire include trei ore pentru liceeni, respectiv două ore pentru elevii de clasa a VIII-a. vor avea în fiecare zi câte două ore de pregătire. Pauzele vor fi acordate decalat astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacţioneze fizic. Grupele de elevi vor avea aceeaşi sală de pregătire în toate perioada desfăşurării activităţilor.

În fiecare zi, la sfârşitul orelor de pregătire, elevii vor pune masca folosită într-un loc stabilit de conducerea şcolii şi vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea la domiciliu.

Potrivit ordinului, Inspectoratul Şcolar Judeţean trebuie să transmită Direcţiei de Sănătate Publică liste cu personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, dar şi cu elevii care vor participa la orele de pregătire.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10 ° C
12.7 °
9.4 °
88 %
1.6kmh
34 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...