Botoşănenii care merg în localităţile Zonei Metropolitane nu trebuie să aibă declaraţie pe proprie răspundere

Municipiul Botosani, vedere de sus
Municipiul Botosani, vedere de sus

De astăzi, 15 mai, România se află în stare de alertă pentru o perioadă de 30 de zile. Printre măsurile aduse de starea de alertă se numără şi eliminarea declaraţiei pe proprie răspundere pentru persoanele care circulă în interiorul localităţii de domiciliu. Botoşănenii trebuie însă să ştie că nu au nevoie de această declaraţie nici dacă se deplasează în localităţile din apropierea municipiului Botoşani. „În Botoşani, Zona Metropolitană are la această dată retrase trei primării, Mihai Eminescu, Răchiţi şi Stăuceni, care au o administraţie liberală. Însă, în acceptul general, Zona Metropolitană cuprinde şi cele trei comune, chiar dacă acestea, din punct de vedere administrativ nu fac parte din zonă, pentru că arealul geografic a fost stabilit în anul 2012, prin semnarea Statului şi Actului constitutiv în faţa unui notar şi dat mai departe la Judecătorie. Şi atunci, Zona Metropolitană Botoşani cuprinde Municipiul Botoşani, oraşul Bucecea şi comunele Băluşeni, Curteşti, Răchiţi, Roma, Mihai Eminescu, Stăuceni, Vlădeni. Se consideră că un cetăţean care este în arealul Zonei Metropolitane nu are nevoie de declaraţia pe proprie răspundere. Municipiul Botoşani şi Zona Metropolitană sunt considerate ca o entitate administrativă, unde nu este nevoie de declaraţie pe proprie răspundere”, a declarat Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane Botoşani, adăugând că trebuie să facem distincţie între partea adminsitrativă şi cea geografică.

Potrivit oficialului, chiar dacă cele trei comune, Răchiţi, Stăuceni şi Mihai Eminescu, au administraţiile retrase din Zona Metropolitană, pentru faptul că arealul metropolitan este statuat în 2012, toţi cetăţenii din aceste comunităţi sunt în perimetrul geografic al Zonei Metropolitane.

În această perioadă, conceptul de zonă metropolitană a devenit unul normal pentru că toate oraşele mari din România au în jurul lor zone metropolitane, inclusiv municipiul Bucureşti. Mai mult, zonele metropolitane figurează şi pe viitorul program de finanţare 2021 – 2028 al Uniunii Europene”, a concluzionat Florin Egner.

Deja ai votat!