Botoşănean trimis la Iaşi în stare critică (video)

0

Afecţiunile cardiace fac victime la vârste nemaiîntâlnite acum 10-15 ani. Un bărbat de 46 de ani a fost dus de urgenţă la Iaşi după ce a suferit o disecţie de aortă, iar un altul de 37 de ani a ajuns tot la Iaşi, cu ambulanţa, cu infarct.

Mai întâi la începutul weekendului, bărbatul în vârstă de 46 de ani a fost transportat de urgenţă la Iaşi, după ce medicii botoşăneni au costantat că acesta suferise o disecţie la nivelul aortei, ceea ce îi punea viaţa în pericol. Acesta a început să aibă dureri în piept din dimineaţa ziei şi a amânat să meargă la spital, până când starea lui nu mai suporta amânare, astfel că în Urgențe medicii specialişti au determinat, în urma nalizelor, că suferea de o disecţie de aortă. Gravitatea cazului a impus ca acesta să fie transferat imediat la Iaşi, cu o ambulanţă cu medic. „Transferul a fost necesar într-un timp cât mai scurt, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, pacientul fiind stabil, dar în stare gravă”, a precizat medicul Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.

Medicii spun că afecţiunile cardiace grave au ajuns să fie întâlnite şi la persoane de 30 de ani, sau chiar sub această vârstă, cazuri inexistente în urmă cu 15-20 de ani.

Bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România. La nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

De regulă, predispuse sunt persoane obeze, cu multe grăsimi în sânge, care consumă alcool şi tutun.

Cea mai mare problemă este că analiza colesterolului se face doar la recomandarea medicului de familie, şi doar celor care mai trec pe la cabinetul acestuia. Aşa se face că din cauza unei educaţii sanitare corecte, cei mai mulţi botoşăneni nu îşi fac una din analizele care pot determina dacă sunt sau nu predispuşi să sufere un infarct. Şi devin din ce în ce mai sedentari, mişcarea fiind una din cele mai la îndemână metode de luptă împotriva infarctului. „Contribuţia pacientului la propria-i sănătate este foarte importantă. Mai nou, am văzut infract la pacienţii tineri, de 20- 30 de ani, care fac abuz de alcool, ţigări, substanţe halucinogene, etnobotanice, energizante. Nu erau altădată, dar acum legăm şi de alimentaţia necorespunzătoare de tip fast-food. Tinerii nici nu-şi dau seama de simptome. Este alarmant şi este nevoie de educaţie sanitară. Tineretul trebuie să ştie că riscul este prea mare. O arteră coronară care încă nu a apucat să devină rigidă, inundată cu nicotină sau alcool, poate face un spasm, iar rezultatul este un infarct”, precizat un medic cardiolog din Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati.

Infarctul miocardic se produce atunci când cel puţin o arteră se închide, se sugrumă, astfel că muşchiul inimii nu mai e alimentat cu sânge. Durerile sunt puternice şi se manifestă în zona pieptului, gâtului sau chiar a cordului. Uneori apar senzaţii de sufocare sau pareze ale mâinii stângi. Corpul se încălzeşte subit şi intervine tranpiraţia în exces. Un infarct masiv poate duce la invaliditate sau la moarte.

Este foarte important ca pacientul care face infarct miocardic să ajungă într-un timp cât mai scurt la spital, adică în primele 4-6 ore.

Deja ai votat!
se încarcă...