Nereguli la depozitele de gunoaie din județ

0
Foto; Garda de Mediu Botoșani; Depozitările de gunoi necontrolate de la Darabani

Două primării orășenești au fost călcate de către comisarii Gărzii de Mediu în cursul săptămânii trecute. Este vorba de primăriile din Săveni și Darabani.

Acțiunile de control ale comisarilor de mediu au vizat cele „două depozite neconforme de deșeuri municipale clasa b, cu activitate sistată”. Cu această ocazie s-au constat mai multe deficiențe, motiv pentru care li s-a cerut primarilor să salubrizeze terenurile afectate de abandonările de deșeuri să monitorizeze zonele din jurul depozitelor, inclusiv imașul comunal, în vederea stopării depozitărilor necontrolate de deșeuri de orice fel și să vidanjeze levigatul din bazinul de colectare. Deoarece la Săveni situația era mai gravă, în sensul că „s-au constatat abandonări de deșeuri voluminoase și deșeuri menajere lângă zona de acces în depozit și pe imașul comunal, în aval de depozit”, Primăria a fost sancționată cu avertisment.

Depunerile în cele două gropi de gunoi au fost sistate, în urmă cu aproape cinci ani. La Darabani, după sistarea depozitării, au fost autorizate două spații de stocare temporară, iar în prezent se lucrează la remodelarea vechii gropi prin mutarea deşeurilor.

La Săveni, situaţia este mai gravă, deoarece prin mijlocul gropii trece o linie de medie tensiune, care, pentru ca groapa să poată fi închisă in situ, ar trebui mutată. Mai mult, autorităţile locale de aici nu au banii necesari pentru închidere.

Soluția este accesarea a cinci milioane de euro în faza a doua a proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), prin care se încearcă și aducerea unei Stații de Tratare Mecano-Biologice la depozitul de la Stăuceni.

Deja ai votat!
se încarcă...