Doliu în cultura botoşăneană – Un specialist al Centrului de Creaţie a plecat la ceruri

0

Cultura botoşăneană este în doliu. Margareta Mihalache, consultant artistic în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (Compartimentul etnografie şi folclor), a plecat la ceruri. În această dimineaţă, ea a fost găsită decedată în locuinţă.

În ultimele două luni, funcţionarii din cadrul instituţiei au lucrat de acasă. Astăzi, colegii o aşteptau la muncă, însă au primit vestea cumplită.

„Nu reuşim să ne revenim. Este o mare lovitură pentru noi şi o mare pierdere pentru cultura botoşăneană. A fost un mare profesionist şi un om care îşi iubea foarte mult munca pe care o făcea. Făcea totul la superlativ. A lucrat la cărţi, reviste, colecţii, albume. E o mare pierdere. Profesionist ca ea nu ştiu dacă o să mai avem pe partea de etnografie şi folclor. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a declarat Cornelia Ciobanu, directorul instituţiei.

Margareta Mihalache avea 52 de ani şi lucra în Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din anul 2006. Ultima acţiune organizată de ea a fost Târgul Mărţişorului din acest an. Cu un deosebit profesionalism se implica în organizarea târgurilor meşterilor populari, Salonului de Artă Naivă, Şezătorilor Iernii, dar şi a celorlalte manifestări de tradiţie ale instituţiei. Era foarte apropiată de meşterii populari cărora le aprecia şi le punea în valoare munca. Margareta Mihalache era foarte apreciată de oamenii de cultură botoşăneni, dar şi de cei din alte oraşe ale ţării.

„Am fost primul care am aflat. Cu această veste tristă am început ziua. E o pierdere foarte mare pentru cultura botoşăneană pentru că, cu adevărat, Margareta Mihalache era un om de valoare. Este un program la Ministerul Culturii care se cheamă Tezaur uman viu, chiar era un tezaur uman, pentru că a revitalizat tot ceea ce înseamnă tradiţii, meşteşuguri, obiceiuri din judeţul Botoşani. Era sufletul Centrului de Creaţie, cam tot ce făceau acolo, trecea prin mâna ei, prin sufletul ei. Ţinea legătura cu toţi meşterii, cu toată zona asta. Păcat, este o mare pierdere, mai avea multe de făcut şi de spus. A muncit foarte mult, s-a implicat mult în toate manifestările organizate de-a lungul anilor. Avea bază de date, informaţii, avea tot ce trebuie, era şi expert în domeniul acesta, la nivel naţional. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a declarat Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

La începutul lunii martie, Margareta Mihalache şi-a pierdut mama, iar colegii spun că a afectat-o foarte mult această pierdere. Pe 10 mai, Margareta Mihalache a distribuit pe facebook un mesaj, care includea şi fraza „În fiecare noapte, când ne culcăm, nu avem garanţia că în ziua următoare vom fi vii, dar noi continuăm să punem ceasornicul pentru ziua de mâine. Aceasta este Speranţa!”.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

+13 -0
se încarcă...