Peste 1.500 de botoșăneni carantinați (video)

Pandemia de coronavirus este una foarte costisitoare pentru statul român, chiar și fără a lua în calcul efectele opririi economiei și a dotării spitalelor pe ultima sută de metri.

Doar pentru carantinarea a peste 1.500 de persoane, la Botoșani, statul român a fost nevoit să plătească 6,4 milioane de lei, adică aproximativ 1,3 milioane de euro numai pentru cazare și masă.

Într-o conferință de presă susținută la sediul Prefecturii Botoșani, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Dan Nechifor, a susținut că de la începutul epidemiei de coronavirus şi până în prezent au fost instituite măsuri de carantină instituţionalizată pentru 1.544 persoane. „Acest număr include, pe lângă cei care au venit din străinătate, şi pe care care nu au respectat măsurile de izolare şi au intrat în carantină şi în cazul cărora cheltuielile sunt suportate de dumnealor, în număr de 39”, a precizat prefectul. Dintre cei carantinați 1.502 erau români, iar 42 străini. Este vorba de srilankezii care au rămas fără loc de muncă după ce au intrat în conflict cu angajatorul de la Botoșani.

Costurile de carantinare pentru o persoană sunt de 230 de lei pe zi pentru o zi de cazare, 70 de lei pentru masa zilnică, adică 4.200 de lei pe persoană pentru o perioadă de carantinare. De asemenea, pentru fiecare persoană, reprezentanții celor 11 centre de carantinare pot deconta 30 de lei pe zi pentru distrugerea deșeurilor care sunt considerate deșeuri medicale. La aceste costuri, se adaugă și cheltuielile făcute cu convoaiele pentru revenirea în țară. La ora actuală, în carantină instituționalizată sunt 306 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul Covid-19.

Din totalul celor 1.544 de persoane carantinate doar opt au fost diagnosticate ca fiind infectate cu virusul Covid-19.

Pentru alte aproape 5.000 de persoane a fost luată măsura izolării la domiciliu în perioada 16 martie – 15 mai.

Deja ai votat!