Unde puteți circula în județul Botoșani fără declarație (video)

0

La câteva zile distanță de la instituirea stării de alertă, s-a delimitat oficial și zona metropolitană aferentă municipiului Botoșani în care cetățenii au voie să circule fără declarație pe propria răspundere. Aceasta este constituită din comunele ce au luat parte la înființarea în 2012 a Zonei Metropolitane Botoșani, incluzând aici și unitățile administrative conduse de liberali, Mihai Eminescu, Răchiți și Stăuceni, care în 2018 s-au retras din asociație, nemulțumiți de faptul că social-democrații conduc asociația de dezvoltare intercomunitară. De fapt, potrivit unei informări a Centrului Județean de Comunicare (CJC) Botoșani, „a rămas în vigoare arealul convenit în actul constitutiv inițial, astfel că și cetățenii domiciliați pe raza unităților administrativ- teritoriale în cauză fac parte din locuitorii zonei metropolitane”. „Conform legislației în vigoare, în perioada stării de alertă, cetățenii care locuiesc pe raza comunelor Bălușeni, Bucecea, Curtești, Mihai Eminescu, Răchiți, Roma, Stăuceni și Vlădeni se pot deplasa în municipiul Botoșani sau pe raza oricărei localități dintre cele menționate, fără declarație pe propria răspundere, legitimație de serviciu sau adeverință de la angajator”, se mai arată în comunicatul CJC Botoșani.

Sâmbătă, Grupul de Comunicare strategică a transmis o precizare despre cum se definește zona metropolitană: „Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.”

De aici au apărut problemele și confuziile, unii au considerat ca zonă metropolitană orice zonă din jurul reședinței de județ pe rază de 30 km, pe când alții s-au referit fix la zonele metropolitate stabilite prin lege, pentru că citatul este din legea constituirii acelor zone.

Probabil guvernul va reveni cu precizări, pentru că, la fel ca alte acte asemănătoare, și acesta este plin de inepții. În primul rând, doar 22 de județe din România au zone metropolitane constituite, în celelalte, practic, oamenii nu pot merge la locul de muncă fără o declarație. În al doilea rând se ajunge la situații hilare ca cea de la Botoșani unde, inițial, nu puteai ajunge în oraș din Mihai Eminescu, de lângă oraș, în schimb puteai veni liniștit de la o altă comună aflată la 30 km distanță. O situație identică este în Suceava, nu este permis accesul fără declarație din comuna Șcheia, care este lipită de oraș, practic, în schimb poți circula liniștit venind dintr-o comună de lângă Gura Humorului, la 30 km.

ATENȚIE! Deocamdată în Botoșani se poate circula fără declarație doar între localitățile menționate în comunicatul de mai sus. Vă vom ține la curent dacă apar schimbări la această decizie.

Deja ai votat!
se încarcă...