joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTÎncă o amânare pentru drumul strategic

Încă o amânare pentru drumul strategic

♦ Termenul de depunere al ofertelor la licitația pentru drumul strategic a fost prelungit a doua oară de către comisia de achiziții din cadrul Consiliului Județean.
♦ Noua dată preconizată pentru a se deschide ofertele este 28 mai.

Drumul strategic mai are de așteptat. Termenul de depunere al ofertelor a fost prelungit a doua oară de către comisia de achiziții din cadrul Consiliului Județean (CJ), de această dată cu 10 zile, la solicitarea constructorilor interesați să depună oferte pentru realizarea lui. Astfel, aceștia pot depune ofertele până pe 28 mai, ora 15:00, când va avea loc deschiderea.

Am avut trei solicitări de prelungire a termenului de depunere al ofertelor de la constructori importanți și comisia de achiziție a decis ca noul termen să fie data de 28 mai. Ei au motivat că a fost starea de urgență și de aceea au cerut un nou termen”, a declarat vicepreședintele CJ, Dorin Birta (foto).

CJ a scos pentru a patra oară la licitație drumul strategic pe 12 martie, iar termenul inițial de deschidere al ofertelor era 27 aprilie. De această dată CJ a schimbat strategia, în sensul că cei 106 kilometri au fost împărțiți în trei loturi, iar constructorii pot accesa și un avans de 20%,în condițiile legii. Doar că aceste facilități vor veni la pachet și cu micșorarea termenului de execuție, 24 de luni pe fiecare lot, față de 36 de luni cât erau disponibile în cazul licitației pe întreg tronsonul. Micșorarea termenului de execuție a fost necesară, pentru ca proiectul să se termine până în octombrie 2023 pentru a nu se pierde finanțarea europeană. Astfel, în cel mai fericit caz, pe acest drum se va putea circula decent abia în a doua jumătate a anului 2022. „Sperăm ca de această dată să vină constructorii. S-a lotizat, se oferă avans de 20%, ca să nu mai vorbim de actualizarea substanțială a prețului. Vreau să cred că pe 28 mai comisia de achiziții va primi oferte pentru toate cele trei loturi, iar noi vom termina rapid evaluarea pentru a putea demara lucrările la începutul verii”, a declarat Dorin Birta.

Valoarea uriașă la care a ajuns proiectul

Valoarea de licitație este de 373.391.633,81 lei, la care se vor adăuga neprevăzutele și TVA ceea ce va duce costul întregului proiect spre 475.545.296,02 lei, conform indicatorilor tehnico-economici stabiliți de CJ.

Primul lot al drumului strategic are o lungime de 29,212 kilometri și se întinde de la Șipote (jud. Iași) – limita de județ – Rediu – Răuseni – Călărași, la care se adaugă distanța de aproape 10 kilometri dintre Dângeni și Mihălășeni. Valoarea estimată a acestuia este de 99.573.195,02 lei

Lotul doi este cel mai lung, 51,194 kilometri, și cel mai scump: 183.914.423,72 lei. El cuprinde axul central al drumului strategic, Răuseni – Todireni – Albești – Trușești – Dângeni – Hănești. Lotul trei, cel mai scurt, 25,859 kilometri, va începe din DN 29D și va avea traseul Blândești – Cerchejeni – Sulița – Cheleș – Lunca – Cernești – Todireni, iar valoarea maximă oferită de CJ este de 89.904.015,07 lei.

CJ va suporta o sumă de șase ori mai mare

Valoarea actualizată a proiectului este 475.545.296,02 lei, inclusiv TVA, adică la 100,12 milioane de euro, calculate la cursul de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană (BCE) în data de 30 septembrie și folosit de organismele europene în decontările cu România în acest an. Din această valoare, contribuția CJ, inclusiv TVA, este de 158.381.420,03 lei, adică la 33,35 milioane euro la acelaşi curs BCE.

În ultimul an, contribuția CJ-ului la acest drum a explodat. În proiectul inițial, aceasta era de doar doar 25.268.841,03 lei, adică, în termeni comparabili, la 5,32 de milioane de euro, adică de mai mult de șase ori mai mică decât cea pe care este dispus să o angajeze CJ în prezent.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...