5.000 de hectare calamitate de secetă

♦ Seceta nu face așa mari ravagii în județul Botoșani, ca prin alte locuri din țară.
♦ Fermierii botoșăneni au raportat drept calamitate aproximativ 15.000 de hectare de culturi de toamnă, dar comisiile de constatare și evaluare a pagubelor au stabilit, până acum, că doar 5.000 de hectare pot fi declarate calamitate.
♦ Cele mai grave situații se înregistrează în sudul județului, unde sunt culturi calamitate într-un procent mai mare de 30%, în timp ce în nord procentul de calamitare este mai mic de 30%.

0

Seceta nu face așa mari ravagii în județul Botoșani, ca prin alte locuri din țară. O analiză atentă a datelor arată că suprafața cultivată care a fost afectată este încă în limite reduse.

Probleme la culturile de toamnă

Fermierii botoșăneni au raportat drept calamitate aproximativ 15.000 de hectare de culturi de toamnă. Cele opt comisii de constatare și evaluare a pagubelor înființate la începutul lunii prin ordin al prefectului au verificat în teren aproximativ 10.000 de hectare, constatând că doar aproximativ jumătate dintre ele pot fi declarate calamitate într-un procent mai mic sau mai mare de 30%. Cea mai gravă situație se înregistrează în sudul județului, unde ploile au venit cu întârziere și unde există chiar culturi de grâu care au trebuit să fie întoarse. Vorbim de maxim 1.000-1.500 de hectare la această oră.

Calamitate sunt culturile de toamnă, păioasele, în general, cărora le-a lipsit apa în etapele esențiale ale dezvoltării, precum alungirea paiului sau formarea spicului. Vorbim în special de culturile din zona de sud a județului, unde ploile nu au venit atunci când plantele aveau nevoie mai mare de umiditate. Aici sunt culturi calamitate și în proporții de peste 30%, în timp ce în nord, plantele au suferit mai puțin și avem culturi calamitate în proporții mai mici de 30%. Apoi, depinde mult și de soiul de grâu cultivat, dacă era autohton și adaptat bine la climatul nostru sau dacă era din import”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Județene pentru Agricultură Botoșani.

Botoșani, un județ axat pe culturile de primăvară

Județul Botoșani are o suprafață agricolă de 400.000 de hectare, dintre care 300.000 de hectare sunt arabile. Dacă raportăm suprafața calamitată de secetă la aceste date, observăm că vorbim de pagube pe mai puțin 2% din culturi. De altfel, trebuie spus că suprafața cultivată cu păioase în Botoșani este de numai 30.000 de hectare, adică 10% din suprafața arabilă.

La nivelul județului Botoșani structura culturilor a rămas aceeași de mai mulți ani. Astfel, predomină cultura de porumb, cu peste 100.000 de hectare, ce peste 40.000 de hectare sunt cultivate cu floarea-soarelui, iar 20.000 de hectare cu soia. De asemenea, aproximativ 30.000 de hectare sunt cultivate cu cereale păioase și aproximativ 5.000 ha cu rapiță.

Deșertificare în județul Buzău – 2020

Situație gravă în sudul țării

La nivel național, potrivit declarațiilor ministrului Agriculturii, Adrian Oros, suprafaţa agricolă calamitată până în prezent din cauza secetei se ridică la 1,1 milioane de hectare, cea mai mare înregistrându-se în judeţul Constanţa, 416.000 hectare.

Deja ai votat!
se încarcă...