Funcționar pus să vină cu 25.000 de euro de acasă

♦ O fostă angajată a Primăriei Dorohoi este pusă la plată pentru o gaură uriașă în gestiune

0

O fostă angajată a Primăriei municipiului Dorohoi trebuie să plătească o sumă colosală din buzunarul propriu, după ce a fost prinsă cu o gaură în gestiune. Acționată în instanță pentru răspundere patrimonială, Vironica Sauciuc a fost obligată de magistrați să achite 117733,06 lei, adică aproape 25.000 de euro, prejudiciu produs în perioada 2015-2017.

Fostă angajată a Direcției pentru Administrarea Piețelor și Oborului Dorohoi, femeia se ocupa de încasarea chiriilor și a taxelor de rezervare masă de la comercianți, precum și de încasarea contravalorii energiei electrice utilizată de cei care desfășurau diverse activități în piață. Ea era cea care stabilea cât trebuie să plătească fiecare, încasa banii, emitea chitanțele și apoi depunea sumele colectate în contul instituției. Doar că în primăvara lui 2018, cei din cadrul Primăriei Dorohoi au dorit să-i verifice activitatea și a fost dispus un audit privind disciplina operațiunilor de casă, întrucât manipula zilnic valori bănești. Verificările, efectuate pe perioada 2015 – 2017, aveau să scoată la iveală grave nereguli.

Chitanțe neînregistrate în gestiune

Astfel, potrivit procesului verbal întocmit de membrii comisiei de audit, femeia fie tăia chitanțe și nu depunea sumele la casieria unității, fie tăia chitanțe și depunea doar o parte din sume, fie nu înregistra toate chitanțele în registrul de casă pe care avea obligația să îl întocmească zilnic. Iar când s-au comparat chitanțele și sumele depuse, reprezentanții Primăriei au stabilit că femeia ar fi avut o lipsă în gestiune de 113.319,06 lei, la care s-au adăugat alți 4.414 lei drept folos nerealizat, această ultimă sumă reprezentând dobânzile pe care le putea încasa instituția pentru banii respectivi, dacă ar fi fost virați la timp în cont.

Expertiză contabilă dispusă de magistrați

Considerată responsabilă de această situație, Vironica Sauciuc a fost acționată în instanță de reprezentanții Primăriei municipiului Dorohoi, în noiembrie 2018, pentru răspundere patrimonială. Procesul s-a judecat la Tribunalul Botoșani, iar în momentul în care a fost chemată la bară pentru a da explicații, femeia a susținut că nu ar fi primit nicio îndrumare și nici nu ar fi fost verificată gestiunea de superiorii săi, în condițiile în care avea atribuțiuni de serviciu foarte complexe. Totodată, Vironica Sauciuc a invocat că suma pretinsă este foarte mare, însă a recunoscut că este posibil ca, din cauza condițiilor în care presta efectiv activitatea, „să fi făcut niște greșeli în înregistrările contabile”. Instanța a desemnat un expert care a efectuat o expertiză contabilă, însî în urma confruntărilor primăria a avut câștig de cauză, expertiza dând dreptate primăriei.

Obligată să plătească suma, Vironica Sauciuc a formulat apel, dar fără succes, acțiunea ei fiind respinsă ca nefondată. Sentința definitivă a fost pronunțată luni, pe 18 mai a.c., iar Primăria municipiului Dorohoi poate solicita executarea silită, dacă fosta angajată nu va achita de bună voie banii respectivi.

+19 -1
se încarcă...