spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTAproape o sută de legumicultori botoșăneni cer subvenție în Programul „Tomata”

Aproape o sută de legumicultori botoșăneni cer subvenție în Programul „Tomata”

♦ 94 de legumicultori botoșăneni au aplicat în acest an în Programul „Tomata”.
♦ Suma bugetată este mai mică decât anul trecut, iar dacă nu va fi suplimentată și se va aplica principiul sprijinului cuplat, atunci fermierii vor primi între 1.655 și 2.060 de euro.

Legumicultorii botoșăneni sunt încurajați de succesul programului „Tomate” din anii trecuți și au depus masiv cereri pentru obținerea subvenției de 3.000 de euro și în acest an.

La finalizarea înscrierilor în Programul „Tomate”, 94 de legumicultori au depus actele pentru sprijinul guvernamental. Anul trecut, pentru ciclul I de producție, cel de primăvară, s-au înscris în program 67 de legumicultori botoșăneni, iar pentru ciclul II, cel de iarnă 54 de legumicultori. În primul an de derulare al programului au fost înscrişi 65 de producători, în anul doi, 102. Dacă ne raportăm doar la primul ciclu de producție se poate observa o creștere semnificativă a celor care cultivă legume în spații protejate. „Programul «Tomate» a fost un succes la noi în județ. An de an a crescut numărul de legumicultori înscriși în program. Mulți sunt încurajați de banii pe care îi primesc de la guvern și investesc în dezvoltarea capacităților de producție”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.

Alocare bugetară insuficientă

Bugetul total al programului aprobat în acest an este de aproximativ 40 milioane euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice, până la 15 iunie, o cantitate de trei tone/1.000 mp, cu 50% mai mult decât în edițiile precedente. În plus, pentru a avea siguranţa că tomatele ce vor fi oferite populaţiei vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare.

Așa cum este în momentul acesta desenat de cadrul legal și aplicându-se principiul de la ajutorul cuplat pe care-l folosește APIA și în acest caz subvenția va fi mai mică decât 3.000 de euro, ca și la usturoi. Claudiu Breazu, președintele unei cooperative agricole din Buzău, a făcut și calcule. Astfel, la un număr de dosare egal cu cel din primul ciclu al anului trecut subvenția va fi de 2.060 de euro, iar dacă se extrapolează pe tot programul, adică se adiționează și ciclul doi de anul trecut, subvenția va fi de doar de 1.655 euro, scrie agrointel.ro.

Ministerul Agriculturii nu a făcut public încă numărul de solicitări de subvenție din cadrul Programului „Tomate”, dar dacă extrapolăm situația din județul Botoșani la nivel național, atunci putem concluziona că numărul dosarelor depuse este mai mare decât cel din ciclul I și mai mic decât în tot programul de anul trecut. Deci, subvenția va fi cuprinsă între cele două plafoane calculate de legumicultorul buzoian, 1.655 și 2.060 de euro.

Promisiuni de suplimentare a bugetului

În urmă cu trei săptămâni, ministrul Agriculturii anunța că va fi majorată suma și făcea referire la ciclul doi de producție, care nu este însă reglementat legal. „Sunt alocate 40 de milioane de euro pentru prima sesiune, iar pentru cei care vor produce tomate în spaţii protejate în toamnă, la rectificare, dacă va fi nevoie, vom completa”, a spus ministrul Adrian Oros.

În România, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kilograme, din care tomate 38,4 kilograme, ceea ce reprezintă 24,22% din consumul total de legume.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...