Srilankezii de la GT Company au fost trimiși acasă

0

Scandalul muncitorilor srilankezi concediați de o firmă de confecții din Botoșani pe fondul apariției cazurilor de Covid-19 în rândul lor se apropie de sfârșit.

În cursul zilei de ieri, două autocare cu 36 dintre cei 42 de srilankezi carantinați la Botoșani „s-au pus în mișcare cu destinația Aeroport Otopeni, în vederea întoarcerii în țara lor”. „Este vorba despre 35 de cetățeni srilankezi care au ieșit din carantină și un cetățean srilankez externat din spital în cursul zilei de duminică”, se arată într-o informare a Centrul Județean de Comunicare (CJC) Botoșani.

Scandalul a început în urmă cu o lună, după ce unul dintre angajații aduși din Sri Lanka a fost depistat pozitiv cu Covid-19. Ulterior, șapte contacţii direcţi ai muncitorului au fost izolaţi în spaţiile de cazare unde locuiau, oferite de companie. Între timp, însă, pentru că în rândul muncitorilor au mai fost confirmate alte cazuri, patronatul a luat decizia închiderii companiei, iar cei peste 40 de muncitori din Sri Lanka au rămas fără contracte de muncă. Potrivit unor surse, contractele de muncă au fost desfăcute ca măsură disciplinară după un presupus conflict între conducerea firmei și angajaţii străini.

Inițial, în ciuda restricțiilor prevăzute de starea de urgență, angajatorul i-a urcat în autocare pentru a-i trimite acasă. Însă, în mijloacele de transport au ajuns şi persoanele care erau în izolare astfel că situaţia a impus oprirea autocarelor, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au fost înştiinţaţi de acest fapt.

Inspecția Teritorială a Muncii (ITM) Botoșani s-a autosesizat și a declanșat un control la GT Company. În urma acestuia s-au aplicat două amenzi, una de 8.000 de lei, pe partea de relații de muncă, și una de 5.000 de lei, pentru nereguli în domeniul securității și sănătății în muncă.

Interesant este că nu toți angajații străini au fost concediați, ci doar cei care au intrat într-un conflict cu reprezentanții firmei. Potrivit unor surse, în timpul controlului ITM o parte dintre srilankezi erau la muncă.

+8 -1
se încarcă...