Amenzi de 1,8 milioane de euro date pe starea de urgență propuse a fi amnistiate (video)

♦ La Botoșani, pe perioada stării de urgență, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație și a interdicțiilor impuse de ordonanțele militare s-au aplicat 4.504 amenzi, în valoare totală de aproximativ 8,7 milioane de lei, adică 1,8 milioane de euro.
♦ Avocatul Poporului, Renate Weber, sugerează că se impune o amnistie a amenzilor declarate neconstituționale pentru a nu se ajunge la o supraaglomerare a instanțelor de judecată

Cele două luni de stare de urgență au adus un puhoi de amenzi și la Botoșani.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat recent că se impune o amnistie a amenzilor date de instituțiile de forță ale statului pe perioada stării de urgență pentru a nu se ajunge la o supraaglomerare a instanțelor de judecată. „Soluţia, ştiu că poate pentru unii este nedreaptă, dar dacă vrem să nu aglomerăm instanţele, că înţelesesem că erau mult peste sută de mii de plângeri depuse, soluţia până la urmă ar fi numai o amnistie, dar o amnistie înseamnă că absolut toată lumea trebuie iertată şi sunt convinsă că foarte mulţi chiar au făcut lucruri care nu trebuiau făcut şi trebuiau sancţionate… Eu, personal, nu văd alta, dar poate că Guvernul identifică o alta”, a afirmat Renate Weber la Digi 24.

1.930 de lei amenda medie la Botoșani

La Botoșani, potrivit unui raport prezentat de prefectul Dan Nechifor, pe perioada stării de urgență, pentru nerespectarea restricțiilor de circulație și a interdicțiilor impuse de ordonanțele militare s-au aplicat 4.504 amenzi, în valoare totală de aproximativ 8,7 milioane de lei, adică 1,8 milioane de euro. Astfel, rezultă o valoare medie de 1.930 de lei per amendă.

Cele mai multe amenzi „pentru abateri sancționate de legislația specifică perioadei menționate”, 3.842 de sancțiuni contravenționale, în aproximativ 7,2 milioane lei, au fost aplicate de polițiști. În acest caz, valoarea medie a amenzilor este de 1.875 de lei.

La rândul lor, jandarmii au aplicat, în baza ordonanțelor militare, 622 de amenzi în valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de lei, rezultând o valoare medie a amenzilor de puțin peste 2.400 de lei.

Cele mai multe sancțiuni sau cele mai multe abateri au vizat nerespectarea măsurilor circumscrise deplasărilor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-6:00”, a declarat prefectul Dan Nechifor. În același context, polițiștii au întocmit nouă dosare penale pe numele unor persoane depistate ca având asupra lor adeverințe de angajator întocmite în fals, documente pe care le foloseau pentru a-și justifica deplasările.

Cei care le-au plătit își vor primi banii înapoi

Prefectul județului a reamintit că amenzile date în baza ordonanțelor militare au fost declarate neconstituționale, astfel că cei sancționați au scăpat de plata lor. „Știți că au fost declarate neconstituțioanle și atunci… Dacă nu mă înșel, în cuprinsul legii se spune foarte clar că cei care le-au plătit, fiind declarate neconstituționale, li se vor înapoia banii”, a declarat Nechifor.

În acest, la Parlament a fost înregistrată o inițiativă legislativă semnată de reprezentanți ai ALDE, Pro România și UDMR. Ei cer anularea amenzilor aplicate în baza ordonanțelor militare, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmând că „este o lege care va permite justiției să funcționeze si să nu fie îngropată în peste 300.000 de dosare”.

Deja ai votat!