Foarte mulţi elevi nu vor participa la orele de pregătire din şcoli

0

Foarte mulţi elevi botoşăneni au anunţat conducerile de şcoli şi licee că nu vor participa la orele de pregătire care vor fi organizate de şcoli, în perioada 2 – 12 iunie. Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a declarat că doar 58% dintre elevii care vor susţine în acest an examene naţionale vor veni la pregătire. Astfel, vor participa la ore 3.119 de elevi de clasa a VIII-a (69%), 1801 de elevi de clasa a XII-a/a XIII-a (54%), respectiv 134 de elevi din învăţământul profesional, reprezentând 17% dintre cei care urmează să susţină examenul. Ceilalţi elevi au motivat că se vor pregăti în continuare online, fiind mulţumiţi de modul în care s-a derulat până acum această activitate. Mai mult, unii părinţi au transmis că nu vor să-şi expună sub nicio formă copiii, deşi sunt convinşi că în şcoli vor fi făcute luate toate măsurile pentru ca elevii să fie în siguranţă.

Şi multe cadre didactice au emoţii, cu gândul la cadrele medicale care, în ciuda măsurilor luate, au fost diagnosticate cu covid 19. „Se puteau pregăti examenele tot online. Copiii nu vor veni să înveţe mai mult, ci să se vadă. Dacă statul le-a dat posibilitatea asta, rămâne de văzut câţi vor veni la orele de pregătire. Oamenii s-au mobilizat în şcoli cu toate aceste pregătiri pentru copiii din anii terminali. dar şi colegii noştri au tot dreptul să le fie frică”, a declarat un cadru didactic botoşănean.

Măsuri luate în şcoli în baza unui ordin ministerial comun

Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății au aprobat o serie de măsuri pentru desfășurarea activităților în perioada în care va avea loc pregătirea elevilor pentru susţinerea examenelor naţionale. Astfel, potrivit ordinului comun, cele două ministere şi instituțiile din subordinea acestora au responsabilități în vederea desfășurării în condiții de siguranță a sesiunilor de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a.

Astfel, zilnic, un medic sau un asistent medical va realiza triajul epidemiologic al personalului din şcoală şi al elevilor care participă la orele de pregătire.

În curtea şcolii, elevii vor urma un traseu bine stabilit şi delimitat, iar la intrarea în unitate vor fi preluaţi de profesori care îi vor conduce până în sala de clasă. Deplasarea se va face cu respectarea normelor de distanţare fizică. Potrivit reglementărilor stabilite de conducerile celor două ministere, la intrarea în şcoală vor fi asigurate covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, aparate cu dezinfectant pentru mâini.

Activitatea de pregătire se va desfăşura cu maxim zece elevi într-o clasă, iar profesorii şi elevii vor purta măşti de protecţie pe toată durata pregătirii. Spaţiile şcolare vor fi dezinfectate la finalizarea programului, sau între schimburi (dacă este cazul). În şcolile unde pregătirea se va derula zilnic în schimburi, va fi asigurată o pauză de două ore între acestea.

Programul zilnic de pregătire va include trei ore pentru liceeni, respectiv două ore pentru elevii de clasa a VIII-a. Pauzele vor fi acordate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacţioneze fizic. Grupele de elevi vor avea aceeaşi sală de pregătire în toate perioada desfăşurării activităţilor.

În fiecare zi, la sfârşitul orelor de pregătire, elevii şi cadrele didactice vor pune masca folosită într-un loc stabilit de conducerea şcolii şi vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea la domiciliu.

+3 -0
se încarcă...