Ministrul Muncii caută țapi ispășitori în cazul srilankezilor concediați

0

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, caută vinovații pentru scandalul srilankezilor concediați la Botoșani, deși aceștia sunt în aceeași situație ca orice muncitor român disponibilizat în această perioadă. 

Alexandru a arătat că angajatorul de la Botoșani nu a știut „să întreţină o atmosferă de lucru propice”, adăugând însă că „experienţele pe care le-au avut trebuie circumstanţiate şi pe fondul acesta al pandemiei”. „E clar că a fost o situaţie de panică din partea dânşilor, gestionată necorespunzător de autorităţile sanitare din Botoşani, care n-au oferit explicaţii corespunzătoare ca să poată să evalueze condiţiile de reîntoarcere în activitate după ce primul caz de Covid a apărut în respectiva comunitate”, a mai spus Violeta Alexandru.

În replică, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani susțin că „pe toată perioada carantinării și, ulterior, a autoizolării a oferit consiliere cetățenilor din Sri Lanka, ori de câte ori aceștia au apelat la serviciile DSP”. „Un angajat DSP a purtat zilnic discuţii amiabile cu ei, asigurându-se că au la dispoziție hrană și condițiile necesare traiului. Personalul DSP a luat legătura cu translatorul lor, cu consulul onorific de la București și cu Amal Danwatta, accounts officer la Ambasada din Polonia. La finalul perioadei de izolare, medicul epidemiolog șef a fost prezent pentru a le înmâna avizele epidemiologice și a se asigura că au parte de un transport corespunzător”, a declarat Monica Adăscăliței, șefa DSP Botoșani, adăugând că unii dintre srilankezi chiar au dat declarații presei centrale că au colaborat foarte bine cu reprezentanții instituției pe care o conduc.

Scandalul a izbucnit după ce zeci de srilankezi au fost concediați de către GT Company după ce s-a înregistrat un caz de îmbolnăvire cu Covid în rândul lor. Aceștia au petrecut mai multe săptămâni de carantină la Cabana „Stejarul”, timp în care au mai apărut cazuri pozitive, iar duminică au solicitat să plece spre București. Ajunși pe Aeroportul Otopeni, au constatat că nu au cu zbura spre țara natală și nici unde stat. Atunci a intervenit ministrul Muncii, care s-a implicat și în găsirea unor noi locuri de muncă.

+5 -5
se încarcă...