Culturi de primăvară invadate de dăunători (foto-video)

♦ Ploile de primăvară au căzut la momente aproape optime pentru culturi, favorizându-le dezvoltarea, doar că umiditatea atmosferică a permis și apariția dăunătorilor, în special a afidelor și a furnicilor.

Seceta din primele luni ale anului, care a afectat parte din culturile de toamnă, nu este nici de departe cea mai mare pacoste care s-a năpustit pe capul fermierilor botoșăneni.

Cum suntem un județ cu un profil agricol special, în care se pune accent mai mult pe culturile de primăvară, floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr și mai nou cânepă, calamitarea acestora ar reprezenta cu adevărat o mare problemă economică.

Până în prezent, ploile au căzut la momente aproape optime, favorizându-le dezvoltarea, doar că umiditatea atmosferică a permis și apariția dăunătorilor, în special a afidelor (n.r. – păduchii plantelor). La culturile la care nu s-au făcut tratamentele la timp se observă deja gofrarea frunzelor, semn că afidele le-au infestat. Ele înțeapă cu trompele celulele frunzei și sug seva, fapt ce duce la scăderea capacității plantei de a se dezvolta. În același timp, afidele pot transmite boli plantelor. Substanța zaharoasă pe care o lasă în urma lor poate conduce la o aglomerare a ciupercilor, atrage furnicile și duce la inhibarea schimbului gazos, afectând procesul de fotosinteză.

Atacul afidelor se poate observa cu ochiul liber, micile insecte fiind vizibile pe suprafața plantelor. De regulă, grupuri dense de afide se localizează în apropierea principalelor vase care transportă seva în plantă. Totodată, pe frunze apar pete și atrofieri, frunzele se înnegresc și se răsucesc, iar plantele se usucă. Adulții și larvele formează colonii care pot afecta frunzele, florile sau lăstarii.

Noi, cu specialiștii de la Direcție, monitorizăm atent culturile din județ. Sunt sole unde fermierii nu au înțeles să facă tratamentele la timp, iar peste stresul hidric din perioada înființării, culturile trebuie să suporte și stresul dăunătorilor și al tratamentelor chimice. Acum trebuie să se intervină și cu substanțe nutritive pentru a ajuta plantele să se dezvolte normal”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Botoșani.

Oficialul a mai spus că, în anumite zone, culturi de floarea-soarelui au fost afectate și de o invazie masivă de furnici. Coloniile de furnici se hrănesc cu substanţele nutritive din tulpinile plantelor secționându-le de la suprafața solului. „Agricultura performantă o fac cei care știu tehnologie. Nu e chiar așa de simplu, iar fermierii implicați știu foarte bine ce au de făcut. Fermierul nu poate să lipsească nicio zi din câmp, pentru că se poate schimba imediat starea plantelor”, a conchis Cristian Delibaș.

 

Deja ai votat!