Muncă la negru pe timpul pandemiei

0

Muncă la negru pe timpul pandemiei.

Inspectorii din cadrul Compartimentului Control Relaţii de Muncă şi Control Muncă Nedeclarată al Inspecției Teritoriale de Muncă (ITM) Botoșani, au controlat pe perioada pandemiei 26 angajatori din domeniul construcțiilor și a service-urilor auto. Cu această ocazie au depistat cinci persoane prestând activitate pentru muncă nedeclarată. „Pentru primirea la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă, au fost sancţionaţi doi angajatori cu amenzi în valoare de 60.000 lei. Pentru primirea la muncă fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor (n.r. – Revisal) a fost sancţionat un angajator cu amendă în valoare de 40.000 lei”, arată un comunicat al ITM Botoșani, în care se mai precizează că au fost constatate deficienţe la Revisal și anume: nerespectarea termenelor de transmitere a contractelor individuale de muncă şi a modificărilor acestora, neîntocmirea contractului individual de muncă în formă scrisă, neîntocmirea corectă a pontajelor. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate de către ITM Botoşani în această campanie este de 100.000 lei.

La nivel național au fost efectuate 2.307 acţiuni de control, inspectorii de muncă constatând că 235 de angajatori au utilizat muncă nedeclarată, fiind descoperite 454 de persoane care desfăşurau muncă fără forme legale. Dintre acestea, 77 erau salariaţi care, deşi aveau contractele de muncă suspendate, au fost identificaţi desfăşurând activitate. „Au fost aplicate amenzi în valoare de 8.380.000 lei, iar pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 2.066 de măsuri. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 1.705 acţiuni de control identificând 3.292 de deficienţe, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 838.500 lei şi au dispus măsuri de remediere”, arată ITM.

Pentru trei angajatori, inspectorii de muncă au dispus sistarea activităţii, în 23 de situaţii s-a dispus oprirea lucrului, iar în alte șapte cazuri s-a solicitat oprirea echipamentelor de muncă.

Deja ai votat!
se încarcă...