Peste o mie de liber profesioniști botoșăneni afectați de criza covid

Criza provocată de către pandemia de Covid-19 i-a afectat și pe liber profesioniștii din județul Botoșani.

Peste 1.000 de liber profesionişti şi întreprinderi individuale sau de familie din judeţ au primit indemnizaţii de sprijin în valoare de peste două milioane de lei deoarece activitatea le-a fost afectată, potrivit răspunsului Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Botoșani, la o solicitare a „Monitorului”. „Pentru perioada 16-31 martie AJPIS Botoșani a primit și procesat un număr de 1.417 de cereri aferente indemnizației de sprijin Covid-19. A fost aprobat un număr de 1.032 de cereri, iar diferența de 385 este reprezentată de cererile transmise și înregistrate de două sau mai multe ori precum și de cererile neconforme. Valoarea totala a plăților aferente perioadei 16-31 martie 2020 este de 2.101.457.00 lei”, precizează AJPIS Botoșani.

Din totalul dosarelor aprobate, 1.032 au fost efectuate plăţi către 380 de persoane fizice autorizate (PFA), 405 întreprinderi individuale (II) şi 72 de întreprinderi familiale (IF) și 157 de alți profesioniști, care includ profesii liberale, persoane fizice independente, etc. Totodată, au existat şi 14 persoane fizice care obţineau venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe care au solicitat indemnizația pentru Covid-19.

Printre cei care au mai solicitat sprijin s-au aflat și structuri sportive cu 49 de contracte, dar și 76 de persoane membre a cooperativelor agricole.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a postat pe pagina sa de Facebook, că toate cererile depuse pentru obţinerea şomajului tehnic plătit de stat vor fi verificate, iar primele sancţiuni pentru antreprenorii care au încercat să obţină plăţi duble pentru şomajul tehnic sunt pregătite. „Există mai multe verificări care se fac în continuu. Se fac verificări nu numai la firme, ci şi la PFA-uri, la întreprinderi familiale. Avem mai multe culoare pe care le verificăm. Folosesc foarte mult şi semnalele de la oameni care îmi scriu, fără exagerare, câteva sute de mesaje pe zi, despre anumite probleme inclusiv pe această speţă”, a declarat Violeta Alexandru.

Deja ai votat!