Contrabandist obligat să plătească daune Poliției de Frontieră

0
masina condusa de Claudiu Stefan Posteuca dupa accident
masina condusa de Claudiu Stefan Posteuca dupa accident

Un dorohoian în vârstă de 36 de ani, implicat în contrabanda cu țigări, va trebui să plătească daune materiale de peste 7.000 de lei polițiștilor de frontieră, după ce a avariat o autospecială a Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi. Decizia definitivă a fost pronunțată ieri de Curtea de Apel Suceava, după un întreg război dus în instanță pe mai multe fronturi.

Totul a plecat de la o întâmplare petrecută în urmă cu mai bine de șase ani, pe 28 aprilie 2014, când tânărul cu pricina, Claudiu Ștefan Posteucă, preluase un lot de peste 15.000 de pachete cu țigări aduse ilegal din Ucraina și pe care urma să le transporte mai departe cu un Mitsubishi Shogun. Doar că pe drum el s-a intersectat cu un echipaj al Poliției de Frontieră, care, având informații că în mașină s-ar afla țigări de contrabandă, i-a făcut semn să oprească. Dorohoianul nu a oprit la semnal, iar echipajul a plecat în urmărirea lui cu autospeciala Duster, cu semnale acustice și luminoase pornite.

Urmărirea s-a întins pe o distanță de aproape 20 de kilometri, dar la un moment dat dorohoianul a reușit să scape. Atunci, unul dintre polițiștii de frontieră a rămas cu Duster-ul pe un drum comunal, convins fiind că mașina suspectă va reapărea, ceea ce s-a și întâmplat. Doar că, în momentul în care s-a trezit cu autospeciala Poliției de Frontieră în față, dorohoianul a acroșat Duster-ul, iar după impact autoturismul de teren condus de el a ieșit în afara carosabilului, s-a izbit într-un copac, după care a ajuns în gardul unei locuințe și s-a răsturnat. Cu toate acestea, Claudiu Ștefan Posteucă a reușit să iasă din mașină și a încercat să fugă, însă polițistul de frontieră a scos pistolul și a tras două focuri de armă de avertisment, tânărul fiind reținut.

Avariată în urma acroșajului, dar și după urmărirea care s-a derulat pe drumuri de pământ, autospeciala Duster a Poliției de Frontieră a fost reparată într-un service autorizat, costurile ajungând la 7.127,21 lei. Trimis în judecată pentru afacerile cu țigări, dorohoianul a fost condamnat definitiv la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru contrabandă, dar magistrați au respins atunci pretențiile formulate de polițiștii de frontieră pentru ca tânărul să suporte și costurile reparațiilor pe motiv că accidentul din 28 aprilie 2014, când a fost avariată mașina, nu are nicio legătură cu dosarul penal. Prin urmare, polițiștii de frontieră au trebuit să deschidă un alt dosar în civil, pentru răspundere delictuală, solicitând obligarea la plată a lui Claudiu Ștefan Posteucă.

Dosarul a trecut pe la Judecătoria Dorohoi, Tribunalul Botoșani, ajungând în final la Curtea de Apel, toate instanțele obligându-l pe dorohoian, rând pe rând, la plata daunelor. Asta deși tânărul a invocat în timpul procesului că de fapt polițistul de frontieră ar fi intrat pe contrasens cu mașina și a încercat să-l blocheze în trafic. Acum, în situația în care nu va achita suma respectivă de bună voie, dorohoianul riscă să fie executat silit.

Deja ai votat!
se încarcă...