Municipiul Botoşani are încă cinci Cetăţeni de Onoare

0

Cinci botoşăneni care, prin activitatea lor, s-au transformat în adevăraţi ambasadori ai acestor meleaguri, au devenit Cetăţeni de Onoare ai municipiului Botoşani. Întruniţi astăzi, 29 mai, în şedinţă ordinară, consilierii municipali au votat în unanimitate două proiecte de hotărâre vizând acordarea acestei distincţii îndrăgitelor interprete Daniela Condurache, Elena Mândrescu, maestrului Ioan Cobâlă, fost director şi dirijor al Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”, sportivului Alin Alexuc şi antrenorului Ion Asaftei.

Crezul vieţii acestor oameni care aduc deopotrivă bucurii, dar şi lacrimi în sufletele şi ochii celor care îi ascultă  şi aplaudă este munca transpusă în interpretare. Bagheta de dirijor şi vocile sunt instrumentele sufletelor lor frumoase. Dragostea faţă de muzică, faţă de portul popular, faţă de intensitatea culorilor acestuia sunt unele dintre cele mai de folos lecţii de patriotism pe care le putem primi”, se arată în raportul de specialitate, care însoţeşte proiectul de hotărâre, iniţiat de viceprimarul Cosmin Andrei şi Daniela Trişcă Vicol, consilier municipal PSD.

Cel de-al diolea proiect a fost iniţiat de consilierul liberal Andrei Amos.

În raportul de specialitate, care însoţeşte proiectul de hotărâre votat, se arată că Botoşaniul nu este doar un reper al culturii la nivel naţional, numele oraşului fiind asociat cu cel al unor sportivi de elită. Alin Alexuc este membru al lotului olimpic de lupte greco romane, multiplu campion şi participant la Jocurile Olimpice de la Londra şi Rio de Janeiro. Alin Alexuc şi-a început activitatea la Clubul Sportiv Botoşani, fiind pregătit, timp de zece ani, de Ion Asaftei. În acea perioadă, sportivul botoşănean a obţinut primele medalii. Ultima şi cea mai răsunătoare performanţă a lui Alin Alexuc este medalia de aur, la categoria 130 de kilograme, obţinută la Campionatele europene de lupte, de la Roma, din luna februarie a acestui an.

Ion Asaftei este şeful catedrei de lupte greco romane de la Clubul Sportiv Botoşani, descoperitor de talente, cu care a adunat 170 de medalii la campionatele naţionale şi opt medalii la campionatele europene şi mondiale. Ion Asaftei este renumit prin capacitatea de a vedea potenţialul în elevii săi şi asiduitatea cu care le-a antrenat nu doar corpul, dar şi mintea. Ion Asaftei şi-a pregătit elevii şi pentru viaţă, lecţiile sale fiind la fel de preţioase ca şi sfaturile tactice.

+11 -1
se încarcă...