joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTEmoţii pentru elevii care vor susţine examenele naţionale - Astăzi începe perioada...

Emoţii pentru elevii care vor susţine examenele naţionale – Astăzi începe perioada de pregătire în şcoli

Pentru absolvenţii de liceu şi elevii de clasa a VIII-a începe astăzi, 2 iunie, perioada de pregătire în vederea susţinerii examenelor naţionale. Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a declarat că doar 58% dintre elevii care vor susţine în acest an examene naţionale au anunţat că vin la pregătire. Astfel, vor veni la ore 3.119 de elevi de clasa a VIII-a (69%), 1801 de elevi de clasa a XII-a/a XIII-a (54%), respectiv 134 de elevi din învăţământul profesional, reprezentând 17% dintre cei care urmează să susţină examenul. Ceilalţi elevi au motivat că se vor pregăti în continuare online, fiind mulţumiţi de modul în care s-a derulat până acum această activitate.

Rămâne de văzut dacă, între timp, unii elevi nu s-au răzgândit.

Ministerul Educaţiei a asigurat măşti pentru elevii şi personalul din şcoli. Fiecare elev, cadru didactic şi angajat al şcolilor va primi câte două măşti în fiecare zi. „Ne-am străduit să creăm condiții optime şi de siguranță pentru elevi şi profesori”, a declarat Carmen Maria Hemen, director adjunct al Liceului Todireni.

Măsuri luate în şcoli în baza unui ordin ministerial comun

Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății au aprobat o serie de măsuri pentru desfășurarea activităților în perioada în care va avea loc pregătirea elevilor pentru susţinerea examenelor naţionale. Astfel, potrivit ordinului comun, cele două ministere şi instituțiile din subordinea acestora au responsabilități în vederea desfășurării în condiții de siguranță a sesiunilor de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a.

Astfel, zilnic, un medic sau un asistent medical va realiza triajul epidemiologic al personalului din şcoală şi al elevilor care participă la orele de pregătire.

În curtea şcolii, elevii vor urma un traseu bine stabilit şi delimitat, iar la intrarea în unitate vor fi preluaţi de profesori care îi vor conduce până în sala de clasă. Deplasarea se va face cu respectarea normelor de distanţare fizică. Potrivit reglementărilor stabilite de conducerile celor două ministere, la intrarea în şcoală vor fi asigurate covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, aparate cu dezinfectant pentru mâini.

Activitatea de pregătire se va desfăşura cu maxim zece elevi într-o clasă, iar profesorii şi elevii vor purta măşti de protecţie pe toată durata pregătirii. Spaţiile şcolare vor fi dezinfectate la finalizarea programului, sau între schimburi (dacă este cazul). În şcolile unde pregătirea se va derula zilnic în schimburi, va fi asigurată o pauză de două ore între acestea.

Programul zilnic de pregătire va include trei ore pentru liceeni, respectiv două ore pentru elevii de clasa a VIII-a. Pauzele vor fi acordate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacţioneze fizic. Grupele de elevi vor avea aceeaşi sală de pregătire în toate perioada desfăşurării activităţilor.

În fiecare zi, la sfârşitul orelor de pregătire, elevii şi cadrele didactice vor pune masca folosită într-un loc stabilit de conducerea şcolii şi vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea la domiciliu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...