Zeci de copii adoptați la Botoșani în ultimii ani

0

Zeci de copii aflați în sistemul de protecție al statului au fost adoptați în ultimul an și jumătate în județul Botoșani.

Adopția este o șansă la o viață mai bună pentru toți copiii a căror reintegrare în familia biologică nu este posibilă. Pentru specialiștii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) – Biroul de adopții și postadopții este o mare bucurie atunci când o familie se decide să facă acest pas care schimbă destinele unor copii”, a declarat Dan Șlincu, directorul DGASPC Botoșani cu ocazia zilei de 2 iunie, când, începând din 2013, se celebrează Ziua Națională a Adopțiilor. „Este o zi miracol pentru toți copiii și familiile adoptatoare. Această zi este dedicată tuturor celor care înțeleg, acceptă și îmbrățișează adopția, copilul și familia adoptivă”, a declarat, la rândul său, Doina Nacu, directorul adjunct al instituției.

De la începutul anului și până în prezent opt familii au urmat procedura de evaluare și au obținut atestatul de familie aptă să adopte, iar alte nouă familii au depus cerere de evaluare, acestea fiind în curs de soluționare. „Se observă mai mult interes din partea familiilor de a oferi copiilor adoptabili șansa de a se bucura de căldura unui cămin și dragostea unor părinți. În cursul acestui an, până în prezent, pentru 11 copii s-a identificat o familie adoptatoare, iar pentru patru copii instanța judecătorească s-a pronunțat cu privire la încuviințarea adopției. 10 copii se bucură să primească vizita viitorilor părinți adoptatori, fiind în procedură de potrivire și așteptând să plece la noua lor casă împreună cu mami și cu tati, a mai spus Doina Nacu.
În evidența Biroului de adopții și postadopții sunt 85 de copii adoptabili, care ar putea avea, fiecare, o familie adoptivă și ar putea să se bucure de dragostea acesteia.

Anul trecut, au fost 30 de copii adoptați la Botoșani. „Această pandemie a încetinit mult din ritmul adopțiilor, pentru că acesta este condiționat de activitatea instanțelor. Pentru ca un copil să poată fi adoptat trebuie îndeplinite mai multe formalități juridice, iar după cum bine se știe, mult timp instanțele de judecată au avut activitatea suspendată”, a spus Dan Șlincu, adăugând că procesele de adopție ar putea accelera odată cu reintrarea în normalitate a întregii societăți.
,,În această zi specială le urăm La mulți ani! tuturor copiilor adoptați, tuturor părinților adoptatori și tuturor celor care doresc să schimbe destinul unui copil prin adopție. Adopția este despre iubire necondiționată, împlinire și povești ce sunt trăite cu emoție la fiecare pas”, a conchis director DGASPC Botoșani.

Deja ai votat!
se încarcă...