Samsar din Piaţa centrală amendat şi lăsat fără marfă

0

Marţi, pe 2 iunie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE), împreună cu specialiști din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului, au descins din nou în Piaţa centrală a municipiului Botoşani, unde au verificat 23 de agenţi economici şi producători agricoli care comercializau legume și fructe.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), în urma controalelor au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 8.000 de lei, fiind totodată confiscată cantitatea de 1.260 kilograme legume şi fructe, în valoare totală de 5.510 lei, identificată la comercializare fără documente legale de provenienţă. „Majoritatea contravenţiilor aplicate au vizat încălcarea prevederilor Legii 145/2014 , HCL 292/2017 şi a Legii nr. 12/1990. La activitățile desfășurate, lucrătorii SICE au fost sprijiniți de către polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale”, a precizat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

În cadrul verificărilor efectuate, poliţiştii l-au surprins pe un botoşănean în vârstă de 51 ani, care, în calitate de reprezentat legal al unei unități comerciale, vindea legume și fructe în Piaţa centrală prin intermediul a două module stradale închiriate, precum şi a opt tarabe destinate producătorilor agricoli. Totodată, s-a stabilit că agentul economic foloseşte pentru depozitarea produselor comercializate două maşini şi un spaţiu închiriat în zona pieţei.

„Urmare a inventarierii cantităţilor de legume și fructe identificate în aceste locaţii, s-a constatat că agentul economic nu deţinea documente legale de provenienţă pentru cantitatea totală de 1.198,74 kg, motiv pentru care s-a dispus sancţionarea contravenţională conform prevederiilor Legii comerţului, cu amendă în cuantum de 5.000 lei şi confiscarea celor 1.198,74 kg legume/fructe. De asemenea, pentru încălcarea prevederilor privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale s-a dispus sancţionarea contravenţională a aceluiaşi agent economic cu amendă în cuantum de 1.500 lei”, a adăugat Delia Nenişcu.

Acţiunea de marţi a poliţiştilor de la SICE vine la scurt timp după alte serii de controale efectuate de autorităţi în Piaţa centrală, verificări care i-au vizat atunci pe comercianţii de dulciuri şi produse de patiserie. Ca şi acum, echipele de control au confiscat şi distrus peste trei tone de alimente, fără documente.

Deja ai votat!
se încarcă...