vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCulturi măturate de furtuna sahariană (video-foto)

Culturi măturate de furtuna sahariană (video-foto)

♦ Vijeliile și praful saharian de acum o lună au lăsat semne pe unde au trecut.
♦ Plantele prinse pe culoarul pe care s-a propagat furtuna și-au revenit, dar nu în totalitate, dezvoltarea lor fiind vizibil afectată.
♦ Din păcate pentru fermierul afectat, acesta nu va fi despăgubit, deoarece reglementate drept calamități sunt: seceta, grindina și inundațiile.

Vijeliile și praful saharian de acum o lună au lăsat semne pe unde au trecut.

În cursul după amiezii de 12 mai, un vânt puternic, s-a abătut asupra terenurilor agricole situate în zona Brăești-Dimăcheni. Pe lângă praful saharian, acesta a spulberat și stratul superficial de teren. Particulele mici de praf angrenate de vijelie au afectat aparatul foliar al culturilor de floarea-soarelui și porumb, pe care aproape că le-a făcut una cu pământul. „Așa ceva nu mi-a fost dat să văd la noi în județ. Am văzut culturi calamitate de secetă, de grindină, de inundații, dar de furtuni sahariene nu”, declara, atunci, Cristian Delibaș, directorul Direcției printru Agricultură Județeană (DAJ), care a mers la fața locului să vadă fenomenul.

La aproape o lună distanță, Cristian Delibaș a mers din nou pe tarlaua afectată să vadă care este starea culturii de floarea-soarelui și a constatat împreună cu fermierul care lucrează terenul că plantele prinse pe culoarul pe care s-a propagat furtuna și-au revenit, dar nu în totalitate, dezvoltarea lor fiind vizibil afectată.

Ca element de comparație, floarea-soarelui cultivată în aceeași tarla avea o dezvoltarea conform aşteptărilor. „Fenomenul de acum o lună, «sablare», «furtună sahariană», numiți-l cum vreți, a produs efecte asupra aparatului foliar și a încetinit ritmul de creștere al plantelor. Nu putem estima o pierdere economică, pentru că plantele și-au revenit într-o oarecare măsură. Sper să-și revină la normalitate, dar sigur furtuna sahariană va aduce în acel loc o diminuare calitativă și cantitativă a producției”, a declarat Cristian Delibaș.

Din păcate pentru fermierul afectat, acesta nu va fi despăgubit, deoarece reglementate drept calamități sunt: seceta, grindina și inundațiile.

La nivelul județului Botoșani, floarea-soarelui reprezintă cam 10% din structura culturilor, cu 40.000 de hectare, fiind pe locul 2 după cea de porumb, care ocupă peste 100.000 de hectare, dar devansând cultura de soia (20.000 de hectare). Păioasele de toamnă, grâu, orz, orzoaică și ovăz, ocupă împreună 30.000 de hectare.

*) Cum arătau plantele în timpul furtunii sahariene

*) Cum arată plantele afectate de furtuna sahariană acum

*) Cum arata plantele din aceeași tarla, dar care nu s-au situat pe culoarul furtunii sahariene

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...