Se scumpesc combustibilii

Preţurile petrolului au încheiat luna mai cu creşteri istorice, fiind susţinute de redresarea cererii şi de reducerile record ale livrărilor de către producători, relatează CNBC.

Cotaţia petrolului american WTI a avansat cu peste 5%, iar pe ansamblul lunii mai a consemnat o creştere istorică de 88%. A doua cea mai bună evoluţie a preţului petrolului WTI a avut loc în septembrie 1990, când a urcat cu 44,6%. Preţul petrolului Brent a fost cotat în jur de 35 de dolari pe baril, iar la nivelul lunii mari a consemnat o creştere de 38%, cea mai mare înregistrată din martie 1999.

Imediat această creștere s-a văzut și la pompe în România. Dacă în aprilie, când miliarde de oameni la nivel mondial se aflau în carantină din cauza noului coronavirus și cotațiile s-au prăbușit, fiind înregistrate chiar și situații când petroliștii plăteau doar pentru a le fi luat petrolul, acest lucru s-a văzut cu o întârziere de câteva săptămâni la pompele stațiilor de combustibili, acum când procesul e invers, prețurile au sărit imediat. Deja ele au luat doi-trei bani în plus. Astfel, ieri, la Petrom și Socar, motorina se comercializa cu 4,39 lei/litru, în timp ce la LikOil prețul era de 4,42 lei/litru. La Rompetrol un litru costa 4,43 lei, iar la Mol și OMV 4,45 lei/litru. Și la benzină au urcat prețurile. Astfel, un litru de benzină regular se vindea cu 4,19 lei la Socar și LukOil și 4,2 lei la Petrom. La Rompetrol un litru costa 4,24 lei, iar la Mol și OMV prețurile sunt cele mai ridicate, 4,26 lei/litrul.

Deja ai votat!