Ines Bălănescu, tânăra cu zece pe linie – Învăţ în fiecare zi

Ines Bălănescu, absolventă a Liceului „Demostene Botez” Truşeşti, promoţia 2020, a încheiat un parcurs şcolar de excepţie. Ea este singurul absolvent botoşănean cu media maximă obţinută nu numai la finalul clasei a XII-a, ci în fiecare an de şcoală.

Secretul succesului, potrivit tinerei, este consecvenţa.

Ines a împletit armonios pregătirea şcolară cu implicarea în diferite proiecte. Ea a fost preşedintele Consiliului Elevilor din liceu, unul dintre proiectele importante în care s-a implicat fiind EPAS – „Şcoli ambasador ale Parlamentului European”. Anul trecut, Liceul „Demostene Botez” Truşeşti a primit titlul de „Şcoală ambasador a Parlamentului European”. Acest program a fost lansat în toate statele membre ale Uniunii Europene la începutul anului 2017 şi urmăreşte îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul elevilor de liceu. Aceștia sunt familiarizați cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european.

Ea a participat la multe concursuri, unul dintre premiile obţinute fiind premiul I la etapa judeţeană a concursului „Chimia prieten sau duşman” şi participarea la faza naţională.

După bacalaureat, Ines va da examen de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T Popa” Iaşi. „M-am hotărât să dau la medicină pentru că mama este medic de familie în Truşeşti şi sora mea este studentă la medicină, în anul IV. Îmi doresc să continui tradiţia de familie şi vreau să ajut oamenii. În familie am învăţat că este important să-ţi ajuţi semenii, să te implici şi să faci ceea ce-ţi place”, a spus Ines.

Tânăra este hotărâtă ca după ce va finaliza studiile universitare să rămână să profeseze în ţară.

Învăţ în fiecare zi, mai ales în perioada aceasta cu examene, pentru a urma drumul pe care mi l-am ales. Este important ca tinerii să-şi aleagă un drum care să-i împlinească atât în plan personal, cât şi profesional. Mie mi-a plăcut biologia şi am ales să merg la medicină. Le spun colegilor liceeni să aibă încredere în ei, dar şi în profesorii lor. Să aibă un program foarte bine pus la punct, să socializeze şi să comunice cu prietenii. Să nu se limiteze doar la materia predată în clasă, să înveţe în plus, mai ales dacă le place o anumită disciplină. Mereu să se gândească la faptul că efortul pe care-l depun îi va duce acolo unde îşi doresc”, a afirmat tânăra.

Ines le este recunoscătoare tuturor cadrelor didactice cu care s-a pregătit de-a lungul anilor, apreciind în acelaşi timp şi faptul că oamenii de la catedră s-au implicat şi în formarea elevilor ca oameni, au acordat atenţia cuvenită pregătirii lor pentru viaţă.

Unii tineri s-au pierdut pe drum din cauza faptului că mereu s-au comparat cu alţii mai buni decât ei. Pentru ei aş avea un sfat – să înveţe şi să nu creadă că dacă nu sunt cei mai buni înseamnă că trebuie să fie în urmă. Fiecare îşi poate găsi locul şi drumul în viaţă, dacă munceşte pentru a-şi urma visul”, a concluzionat Ines.

Profesorul Daniela Fecioru Cantemir, directorul Liceului Truşeşti, a spus că Ines a fost reprezentanta elevilor în Consiliul de Administrație al unităţii de învăţământ. „Este o elevă  de care suntem tare mândri, extrem de  conștiincioasă, de o inteligență sclipitoare, cu un discurs elevat, implicată în toate activitățile derulate de liceul nostru. Seriozitatea cu care îndeplinește orice sarcină, pregătirea riguroasă a temelor, a examenelor sper să-i aducă şi pe mai departe succesul mult meritat. Își dorește să-şi urmeze sora şi ea tot elevă de 10 a liceului nostru şi îi dorim, din toată inima, mult succes”, a precizat Daniela Fecioru Cantemir.

Deja ai votat!