Iertat de pușcărie deși a strâns de gât un polițist

♦ Un botoșănean care a sărit să se bată cu poliția, după ce a fost prins beat în urma unui accident, a scăpat de închisoare

0

Un tânăr din comuna Vlădeni, care a strâns de gât un polițist aflat în misiune, chiar în mașina poliției, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Botoșani la un an și șase luni de închisoare pentru ultraj. Agresorul a scăpat însă de pușcărie, întrucât instanța de judecată a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Astfel, timp de trei ani, Silviu Petrică Leancă va trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de magistrați și să presteze muncă în folosul comunității o perioadă de 60 de zile. Totodată, tânărul va trebui să-i plătească 5.000 de lei polițistului agresat cu titlu de daune morale.

Conflict pornit după un accident

Întreaga scenă s-a petrecut în noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2019, când un echipaj din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani a trebuit să intervină la un accident rutier produs în satul Ipotești, comuna Mihai Eminescu, unde un VW Golf, condus de tânărul cu pricina, s-a izbit într-un Audi. Ambi șoferi au fost conduși la sediu pentru verificarea cu etilotestul, iar în cazul lui Leancă rezultatul indicând o îmbibație de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Prin urmare, tânărul a fost băgat în mașina de poliție, pe bancheta din spate, urmând să fie condus la Spitalul Județean pentru recoltarea probelor biologice și stabilirea alcoolemiei. Doar că pe traseu, tânărul a început să mănânce semințe, iar când polițistul aflat pe scaunul din dreapta față i-a atras atenția să adopte un comportament civilizat, individul a reacționat violent. De pe bancheta din spate, individul l-a prins de gât pe agent, iar celălalt polițist aflat la volanul autospecialei a fost nevoit să oprească mașina și să intervină pentru salvarea colegului. Cei doi polițiști au reușit să-l imobilizeze pe tânăr, dar când să-l încătușeze agentul M.R.I. a fost lovit de trei ori cu pumnul în față. Scena s-a petrecut chiar în apropierea sensului giratoriu din intersecția bulevardelor Mihai Eminescu și George Enescu, iar întâmplarea a făcut ca în momentul în care polițiștii încercau să îl imobilizeze pe tânărul agitat, din curtea spitalului a ieșit un alt autoturism al Poliției Municipiului Botoșani, care a intervenit și cu ajutorul căruia individul a fost încătușat.

Arest la domiciliu urmat de plasarea sub control judiciar

Reținut, tânărul, care muncea în străinătate, a fost arestat la domiciliu până în 5 februarie a.c., când a fost plasat sub control judiciar. Trimis în judecată, el a recunoscut totul și a cerut să fie judecat în formulă simplificată, adică în baza probelor administrate de procurori. Așa se explică și condamnarea primită, magistrații fiind nevoiți să reducă limitele de pedeapsă cu o treime.

Numărul ultrajelor în creștere

În ultimii ani, numărul de ultraje asupra poliţiştilor a crescut. În 2015, un poliţist din Răchiţi a fost lovit cu maşina de un individ pe care intenţiona să-l oprească pentru control. Tot în acel an, în Botoşani, doi poliţişti au fost atacaţi de un individ înarmat cu două cuţite. Un alt tânăr din comuna Mihai Eminescu a fost condamnat definitiv la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj, după ce a aruncat cu sticle de bere asupra poliţiştilor veniţi să-l tempereze. La Copălău, două femei, mamă şi fiică, au atacat un echipaj de poliţie în încercarea de a-i împiedica pe doi agenţi să-l amendeze pe un şofer care gonea cu maşina pe european. Iar lucrurile nu se opresc aici. La Judecătoria Dorohoi, un individ adus în cătuşe pentru arestare preventivă a început să-i facă în fel şi chip pe toţi cei din instanţă. I-a înjurat pe toţi, de la judecătorul de serviciu, până la procurorul de şedinţă, dar şi pe poliţiştii care asigurau garda. Iar toate acestea s-au întâmplat după ce pedepsele prevăzute pentru unele infracţiuni au fost diminuate, ca urmare a modificărilor aduse la Legile justiţiei. Majoritatea celor acuzați de ultraj au scăpat însă cu pedepse blânde, instanțele dispunând suspendarea executării pedepselor.

Botoșănean trimis la pușcărie după ce a amenințat un polițist

Ultimul condamnat la închisoare cu executare este un botoșănean de 38 de ani, Ciprian Lupu, care în seara zilei de 8 februarie 2017 l-a amenințat cu moartea, pe o stradă din municipiu, pe un agent de poliție. Cu antecedente penale, bărbatul a fost acuzat de ultraj și condamnat definitiv, anul acesta, la 9 luni închisoare cu executare în regim de detenție și obligat să-i plătească polițistului 2.000 de lei cu titlu de daune morale.

+11 -5
se încarcă...