spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPSD Botoșani dă în clocot (video)

PSD Botoșani dă în clocot (video)

♦ În PSD se dă o luptă cruntă pentru puținele posturi eligibile pe care partidul le prefigurează la alegerile din toamnă.
♦ Lipsa unui candidat cu șanse reale în lupta cu actualul primar Cătălin Flutur a dus la „inventarea” soluției Cătălin Silegeanu, care nu este îmbrățișată însă de tot activul de partid.
♦ La CJ, Lucian Trufin vrea nominalizarea, deși în sondaje Dorin Birta ar sta mai bine, iar majoritatea primarilor PSD sunt în tabăra actualului vicepreședinte al Consiliului

Opoziția pare să nu-i priască PSD-ului, care dă în clocot și la nivel local.

Necapitalizarea greșelilor făcute de liberali la guvernare, amplificate de lipsa de acțiune și viziune pe timpul pandemiei, face ca în PSD Botoșani să se vorbească de un număr mai mic de locuri eligibile la alegerile parlamentare din toamnă. Cum pretențiile au rămas ridicate și nimeni nu vrea să facă un pas înapoi, în ecuație intrând și posibilele posturi ce pot fi câștigate la locale.

Potrivit scorurilor indicate de ultimele sondaje de opinie, PSD ar putea obține la Botoșani trei posturi de parlamentari, ar avea șanse la postul de președinte al Consiliului Județean și pare ieșit din calcule la postul de primar.

Ape tulburate de venirea lui Cătălin Silegeanu

Pentru postul de primar a fost anunțată încă de la finalul anului trecut candidatura lui Cosmin Andrei, dar aceasta nu mai este atât de certă, deși conducerea locală a PSD insistă public cu acest discurs. „Cosmin Andrei candidat! Cătălin Silegeanu încearcă să ajute și el cât poate”, a declarat Marius Budăi, președintele executiv al PSD Botoșani. Doar că, de dinainte de începerea pandemiei, s-a vorbit că sondajele efectuate și analizate la nivel central ar fi condus spre ideea ca Marius Budăi să intre în cursă cu actualul primar liberal, Cătălin Flutur. Conștient că nu are prea multe șanse să-l bată pe Flutur, în ciuda capitalului de imagine obținut în timpul ministeriatului la Muncă, Marius Budăi a respins mereu această idee. Mai mult, el a inventat soluția Cătălin Silegeanu. Cu o notorietate scăzută, acesta a început o campanie agresivă de imagine, deranjând tabăra lui Cosmin Andrei. „Nu vine Cătălin Silegeanu să facă ordine în partid. Noi am trecut împreună prin bune și rele și nu cred că e cazul să vină cineva să dicteze ce să facem și ce să nu facem. Poate că, în principiu, are dreptate, dar nu se face așa. Nu trebuie să repetăm greșeala pe care am făcut-o cu Ovidiu Portariuc”, a declarat unul dintre membrii grupării dure a PSD.

Cert e că municipiul Botoșani este foarte important în economia calculelor electorale. Chiar dacă liderii PSD sunt conștienți că nu-i pot sufla Primăria lui Cătălin Flutur, ei doresc o maximizare a voturilor pentru a menține, eventual, controlul în Consiliul Local, dar mai ales pentru că voturile obținute în municipiu reprezintă până spre 40% din economia rezultatelor la președinția CJ și CJ. Deci, un candidat slab, care pierde la scor alegerile în fața lui Cătălin Flutur, afectează și performanța electorală la CJ.

Lucian Trufin se vede deja nominalizat candidat la CJ

La CJ lucrurile nu s-au tranșat, chiar dacă, în ultima conferință de presă, senatorul Lucian Trufin a declarat, cu subiect și predicat, că el va fi candidatul.

„Candidez la CJ cu sprijinul colegilor din PSD, organizația județeană Botoșani. Am trecut de intenție! Candidez!”, a declarat Lucian Trufin, în timp ce Marius Budăi a subliniat că nu s-a luat nicio decizie. „Nu am putut să ne întâlnim în această perioadă. Trebuie să fie o discuție și în Biroul Permanent Județean și cu primarii, după care va urma un Comitet Executiv Județean și vom vedea ce se va decide”, a declarat Budăi.

În cursa pentru CJ mai este înscris și Dorin Birta. Acesta este în față în sondaje și are și sprijinul majorității primarilor PSD, dar conducerea partidului l-ar prefera pe Lucian Trufin pentru a ușura negocierile la parlamentare. „Suntem înscriși amândoi în cursa internă. Eu mai am multe lucruri de spus la CJ și consider că mi-am atins obiectivele pe care le-am avut în mandatul de vicepreședinte. Vreau să termin ceea ce am început și anume reabilitarea infrastructurii rutiere județene. Comitetul Executiv va decide cine va candida”, a declarat Birta.

Negocierile naționale cu ALDE și Pro România tulbură și mai mult apele

Lucrurile s-ar putea complica și mai mult, la nivel național purtându-se ample negocieri cu ALDE și Pro România. Astfel, nu este exclus ca organizația locală a PSD să pățească ceea ce a pățit PNL Botoșani, când a fost nevoită să accepte, mai întâi, un prefect propus de ALDE, iar apoi, după schimbarea acestuia, un subprefect propus de PMP. „Este exclus ca Florin Țurcanu să fie susținut de PSD la președinția CJ. Deocamdată sunt supoziții!”, a mai spus președintele executiv al PSD Botoșani, adăugând că organizațiile locale vor avea libertatea de a-și decide strategiile pe care le vor urma, chiar și în eventualitatea unor alianțe la nivel național.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...