Botoșăneni implicați în transporturi ilegale de lemne

0

Doi botoșăneni au fost amendați de polițiștii suceveni, după ce au fost prinși în flagrant în timp ce transportau ilegal lemne. Cei doi bărbați au fost surprinși în trafic, iar controalele efectuate de forțele de ordine în colaborare cu inspectorii silvici au stabilit că ei transportau alte cantități decât cele menționate în documente.

Ambele cazuri au fost depistate marți, pe 9 iunie a.c., în județul Suceava, primul botoșănean sancționat fiind un bărbat de 40 de ani, care conducea o autoutilitară pe drumul național 17A. Între localitățile Marginea și Sucevița, el a fost oprit de un echipaj de din cadrul Poliției municipiului Rădăuți și, conform avizului de însoţire, el trebuia să transporte cantitatea de 2,50 metri cubi de lemn foc de esenţă fag. Întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitate, poliţiştii au cerut sprijinul specialiştilor silvici, care au inventariat transportul și au stabilit că botoșăneanul transporta de fapt 3,25 metri cubi, adică cu 0,75 metri cubi mai mult decât era menționat în aviz. Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos în valoare de 126,75 lei a fost confiscat şi predat în custodie Ocolului Silvic Marginea.

După numai câteva ore, pe același drum, polițiștii din Rădăuți au oprit o altă autoutilitara condusă de data aceasta de un botoșănean de 24 ani, care transporta conform avizului de însoţire cantitatea de 2,50 metri cubi de lemn de foc, tot de fag. Cu ocazia verificărilor, polițiștii au stabilit că anterior acestui transport botoșăneanul a mai efectuat încă un transport de material lemnos, în baza aceluiași aviz de însoțire primar. Poliţiştii au cerut sprijinul specialiştilor silvici, care în urma inventarierii au stabilit că de data aceasta botoșăneanul transporta cantitatea de 1,20 metri cubi lemn foc paltin și 1,0 metri cubi lemn foc fag. Prin urmare, tânărul a fost amendat cu 1.000 de lei, iar materialul lemnos în valoare de 397 lei a fost confiscat, fiind predat în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Cele două cazuri arată și modul în care se fac afacerile cu lemne în Botoșani. Marfa este cumpărată din Suceava cu 150 de lei tona și este vândută mai apoi cu un preț aproape triplu. În plus, deși în documente este trecută o anumită cantitate, în mașină se încarcă mai mult. Iar dacă timpul permite, în baza aceluiași aviz de însoțire se mai face cel puțin încă un transport „la negru”. Așa se explică de ce amenzile aplicate de forțele de ordine, chiar dacă uneori sunt considerabile, de până la 5.000 de lei, ele nu îi descurajează pe transportatori, care încearcă să acopere paguba prin așa-zisul rulaj.

+5 -0
se încarcă...