Dealer de etnobotanice trimis la pușcărie, după o anchetă DIICOT

0

Unul dintre principalii dealeri de etnobotanice din municipiul Botoșani a fost trimis la pușcărie, după o anchetă a procurorilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminaliății Organizate și Terorism. Acuzat de efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, Costel Constantin, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat definitiv, miercuri, la o pedeapsă rezultantă de șase ani și două luni de închisoare în regim de detenție. Asta pentru că botoșăneanul mai avea alte condamnări, iar magistrații au trebuit să contopească pedepsele. În plus, instanța a dispus confiscarea de la Costel Constantin a sumei de 9.750 lei obținută în urma activităților infracționale.

Botoșăneanul a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, după o intervenție în forță organizată la sfârșitul lunii februarie 2019, în colaborare cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Botoşani. Tânărul, care era era cercetat pentru alte infracțiuni, fusese plasat în arest la domiciliu, însă acest lucru nu l-a determinat să renunțe la afacerile cu droguri. Ancheta a pornit după ce unii dintre clienţii lui au fost depistaţi de către echipaje de jandarmi în locuri publice, având comportament suspect, iar la controlul corporal s-au descoperit pliculeţe sau ţigarete ce conţineau substanţă vegetală uscată. Audiați, aceștia au recunoscut că au cumpărat marfa de la Costel Constantin. Așa se face că tânărul a intrat în colimatorul celor de la Antidrog, care au început să-l fileze. „Activităţile de distribuţie şi vânzare se realizau în regim ambulant, de la domiciliul acestuia, comenzile fiind efectuate de către consumatori în mod direct la domiciliul suspectului, prin intermediul unor mesaje de tip sms, către un post telefonic mobil dedicat, ori prin intermediul aplicaţiei Messenger asociată reţelei de socializare Facebook”, au arătat anchetatorii.

Scandalul a luat amploare în momentul în care tinerii au început să se drogheze chiar în scara blocului în care locuia Costel Constantin, provocând indignarea locatarilor. Deranjaţi de manifestările amatorilor de etnobotanice, oamenii au sesizat autorităţile. Edificatoare a fost mărturia unuia dintre locatari, care a povestit anchetatorilor că în căminul respectiv se vindeau droguri de mai mult timp, dar din luna decembrie 2018 situaţia s-a agravat, o mulţime de tineri venind la uşa tânărului pentru a cumpăra droguri. „După consumul de substanţe interzise, tinerii respectivi făceau scandal în scara blocului şi pe holuri, erau violenţi, admonestau locatarii, distrugeau uşi şi geamuri, îşi făceau nevoile fiziologice pe casa scării şi de multe ori au fost găsiţi zăcând pe spate de parcă ar fi fost paralizaţi, în preajma lor fiind numeroase mucuri confecţionate artizanal”, a mărturisit C.D.

Cazul a demonstrat că fenomenul drogurilor a luat o amploare inclusiv la Botoşani, din ce în ce mai mulţi tineri consumând substanţe psihoactive. Multe dintre aceste produse sunt cumpărate de pe internet, fără să se cunoască compoziţia exactă a acestora, iar din acest motiv efectele pe care le au sunt din cele mai grave. Zeci de tineri ajung lunar la spital prezentând simtome din ce în ce mai grave şi acuzând probleme grave ale organismului ori probleme psihice generate de consumul acestor substanţe. Grav este că aceste droguri au ajuns să fie vândute pe stradă, prin mai toate cartierele. Tot anul trecut, în februarie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate l-au prins în flagrant pe un tânăr în vârstă de 27 de ani care alimenta cu droguri diverse grupuri din Botoşani. Când au descins la domiciliul acestuia, anchetatorii au găsit 128 de grame de tocătură vegetală de canabis, un gram de substanţă pulverulentă DMT, 39 de grame de cocaină, 242 de timbre tip LSD, 38 de pastile de ecstasy, 86 de grame de ciuperci halucinogene, 5 cântare electronice, precum şi sume de bani, în lei, euro şi dolari, în cuantum total de peste 18.000 de lei.

Imagini de la percheziție și de la arestare

+21 -10
se încarcă...