spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTLumină la sate cu contracte pe linie de partid (video)

Lumină la sate cu contracte pe linie de partid (video)

♦ Maria Fenechiu, soția fostului „baron PNL” de Iași, Relu Fenechiu, a făcut zeci de proiecte de consultanță cu primăriile din țară pentru iluminat stradal pe banii Ministerului Mediului condus de Costel Alexe
♦ Relu Fenechiu e mentorul politic al lui Costel Alexe, cel care dă banii, și îi sprijină soția
♦ Maria Fenechiu a fost cântăreață de muzică populară înainte de a administra Integra Business Consulting, prinicipala firmă care furnizează expertiza pe acest program al Ministerului Mediului
♦ La Botoșani, 11 primării au semnat cu firma lui Fenechiu, șapte sunt PNL, trei PSD și una este condusă de un primar independent susținut de PSD
♦ Numai la noi în județ businessul se ridică la aproape un sfert de milion, în timp ce, potrivit Reporter IS, la nivel național acesta sare spre 1,6 milioane de lei

Zeci de contracte de consultanță și-a adjudecat firma Integra Business Consulting (IBC), deținută de fosta cântăreață de muzică populară Mariana Fenechiu, soția fostului „baron” PNL de Iași, Relu Fenechiu, cu primării comunale din diferite județe ale țării. Printre ele se află și nouă primării botoșănene, în timp ce alte două sunt pe cale de a încheia contractele de consultanță pentru obținerea de finanțare nerambursabilă pentru investiții în iluminatul public.

Program anunțat la Botoșani

Pe 8 aprilie 2020, într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat, în linii mari, parametrii acestei inițiative. Bugetul stabilit pentru anul curent este de 384 milioane de lei. „Localitățile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administrațiile vor putea achiziționa și sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos”, se arăta în respectivul comunicat de presă. Pentru modernizarea iluminatului public, localitățile de până la 4.000 de locuitori ar urma să primească 500.000 de lei, iar cele cu o populație mai mare de 4.001 oameni ar putea accesa prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) suma de un milion de lei.

Programul a fost anunțat de ministrul Mediului și în cadrul ședinței Comisiei senatoriale pentru Mediu, Ape și Păduri, condusă de senatorul botoșănean Costel Șoptică, la Botoșani, ce a avut loc la sfârșitul lunii februarie. „Pentru că suntem în Instituția Prefectului, aș vrea să informez administrațiile publice din județ că vom da drumul la iluminatul public stradal pe LED, dar doar schimbarea lămpilor”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Primăriile liberale, primele la semnat cu firma lui Fenechiu

Potrivit estimărilor preliminare, de acest program ar urma să beneficieze aproximativ 700 de localități din țară. Pe 9 aprilie, firma Marianei Fenechiu a început să încheie contracte peste contracte pentru consultanță în vederea obținerii de finanțare pentru iluminatul public.

Mariana Fenechiu, în urmă cu câțiva ani o cântăreață de muzică populară destul de cunoscută

În județul Botoșani, primele contracte au fost încheiate de patru primării conduse de liberali, Durnești (7 mai), Leorda (7 mai), Știubieni (7 mai) și Călărași (25 mai), și una PSD, Mileanca (20 mai). De asemenea, în iunie au mai încheiat contracte de consultanță cu IBC o primărie condusă de liberali, Dobârceni (5 iunie), două PSD, Broscăuți (4 iunie), și Hlipiceni (5 iunie) și una cu primar independent susținut de PSD, Suharău (5 iunie). Două primării conduse de PNL, Albești și Dersca, sunt în procedură de încheiere a contractelor. În cazul comunei Albești suma „în deliberare” este de 30.000 de lei, iar la Dersca de 18.000 de lei. Celelalte contracte încheiate au, în general, valori de 20.000 de lei, excepție făcând Durnești (17.000 de lei) și Suharău (34.000 de lei). Deci, numai din contractele cu primăriile din Botoșani, IBC va încasa 239.000 de lei.

Explicația e simplă: în Ghidul de Finanțare, aceste cheltuieli cu consultanța sunt eligibile în limita a 4% din valoarea proiectului. Cum pentru localitățile de până în 4.000 de locuitori, valoarea maximă a modernizării poate fi de 500.000 de lei, cei 4% reprezintă fix 20.000 lei, la fel cum la un milion (pentru localitățile mai mari de 4.001 de locuitori) 4% reprezintă 40.000 de lei. În cazul în care valoarea contractului de consultanță încheiat cu IBC depășește aceste limite, diferența va fi suportată de la bugetul local, scrie Reporter IS.

Potrivit Reporter IS, numărul contractelor încheiate însă de primăriile din toată țara cu firma de consultanță a Marianei Fenechiu se ridică la 1,6 milioane de lei.

Primul venit, primul servit

IBC va obține acești bani doar dacă proiectul va primi finanțare de la minister. De fapt, la unele dintre aceste proceduri, pe SICAP este precizat: „Plata la succes”. Adică, firma Marianei Fenechiu își va încasa banii doar dacă proiectul va primi finanțare de la AFM, mai scrie Reporter IS.

Potrivit Ghidului, finanțarea proiectelor se va face pe baza unui clasament obținut în urma unui punctaj în care se vor lua în calcul economia de energie realizată, dar și contribuția proprie a localității. „Proiectele eligibile, depuse în primele 30 de zile ale sesiunii, care în urma evaluării obțin cel puțin 60 de puncte, vor fi aprobate în ordinea depunerii la registratura Autorității, în limita bugetului alocat sesiunii”, se arată în Ghid. Cu alte cuvinte, pe lângă punctaj contează și ordinea depunerii, pe principiul „primul venit, primul servit”.

Fenechiu, mentorul lui Alexe 

Jurnaliștii ieșeni mai dezvăluie că între Relu Fenechiu și Costel Alexe ar fi o relație foarte apropiată, actualul ministru fiind catalogat ca protejat al fostului „baron PNL” de Iași. Relatări din presa ieșeană din ultimele luni surprind implicarea lui Fenechiu în negocierile de culise pentru sprijinirea lui Alexe în vederea obținerii de către acesta e președinției Consiliului Județean. Mai mult, Costel Alexe, ca mulți alți importanți membri tineri ai PNL Iași, își datorează cariera politică lui Relu Fenechiu, care l-a promovat și l-a inclus pe locurile eligibile ale partidului.

Reporter IS mai scrie că Fenechiu susține că nu are legătură cu afacerile soției, iar Costel Alexe spune că „există o piață concurențială, liberă, pentru toate firmele de consultanță”.

Distribuția geografică diversă a contractelor IBC în județe ca Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Olt, Alba, Mureș, Timiș, Bistrița ar reclama, pentru supravegherea implementării, un număr mare de salariați. Or, potrivit ultimelor date disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe, aferente anului 2018, IBC avea atunci doar trei angajați, iar acum, potrivit Reporter IS ar avea patru angajați și opt colaboratori.

Relu Fenechiu, două condamnări pentru corupție

Relu Fenechiu, fost important lider PNL și fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat definitiv în ianuarie 2014. În dosarul cunoscut drept „Transformatorul”, acesta a fost acuzat că, prin firmele sale, a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova. Ulterior a mai fost condamnat într-un dosar de corupție. Cu trei ani și jumătate în urmă, Relu Fenechiu făcea acord de recunoaștere pentru o mită de 900.000 de euro și acoperea prejudiciul, pentru a i se comasa pedepsele. Astfel, el a stat în pușcărie trei ani și jumătate, fiind eliberat condiționat în vara anului 2017. „Voi face afaceri, nu mai vreau să aud de afaceri cu statul român”, spunea fostul ministru la ieșirea din Penitenciarul Vaslui.

Dezvăluirile jurnaliștilor ieșeni pot fi citite AICI.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...