spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTDin Patrimoniul Memorialului Ipotești – adresa către Comisia Culturală a  Senatului...

Din Patrimoniul Memorialului Ipotești – adresa către Comisia Culturală a  Senatului și a Camerei Deputaților

Ca instituție nou înființată, Memorialul Ipotești funcționează începând cu data de 15 iunie 1991, când, prin decizia nr. 237 din 21 iunie 1991 a Prefecturii Județului Botoșani, prin separare de Muzeul Județean, a căpătat personalitate juridică în subordinea Prefecturii. Inițiativa a aparținut Inspectoratului pentru Cultură Botoșani – referat nr. 255 din 14 mai 1991.

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, instituție publică de interes național, cu personalitate juridică și cu denumirea actuală, s-a aflat, în perioada 1 aprilie 1992 – 24 octombrie 2003, în subordinea Ministerului Culturii, prin preluarea – pe bază de protocol –  de la Prefectura Județului Botoșani (Hotărârea Guvernului României, datată cu 17 aprilie 1992, București, nr. 188).

Trecerii din subordinea Prefecturii în subordinea Ministerului Culturii i-au premers numeroase demersuri întreprinse de conducerea de atunci. În Fondul Documentar Ipotești se păstrează câteva adrese semnate de Petru Creția, director al Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu  începând cu data de 1 aprilie 1992, numit în funcție prin Ordinul nr. 73 din 10 aprilie 1992, și de Valentin Coșereanu, care i-a urmat în funcție. Textul este scris de Petru Creția:

Către Comisia Culturală a  Senatului

Camerei deputaților

Memorialul Eminescu din Ipotești, actualmente depinzînd de Inspectoratul pentru cultură al Prefecturii județului Botoșani, solicită prin prezenta ca, prin recomandarea dumneavoastră, Guvernul României să ia măsurile necesare pentru ca acest asezămînt să treacă în dependența directă, administrativă și bugetară, a Ministerului Culturii și să obțină rangul de Muzeu național, cum este cazul Muzeului literaturii române, al Muzeului Satului, al Muzeului de Artă și al altor cîteva.

Menționăm că Ministerul Culturii, în urma unui memoriu detaliat înaintat de noi, s-a arătat pe deplin de acord cu propunerea noastră, ale cărei motive nu pot fi decît evidente pentru comisia dumneavoastră.

Memorialul Eminescu din Ipotești este pe cale să-și extindă și să-și adâncească activitatea, aspirînd să devină atît un centru național de ilustrare sub toate aspectele a operei și vieții lui M. Eminescu, cît și un important centru de cercetări eminesciene.

Coordonator științific, Petru Creția

Director, Valentin Coșereanu

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...